Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ιστορία της περιοχής

Περίοδος τουρκοκρατίας



Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 οι τούρκοι κατέλαβαν σταδιακά και τον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο,η Εύβοια καταλήφθηκε το 1470.Τα χωριά του Κάβο ντόρου,αυτή τη περίοδο,ήταν φτωχά και αραιοκατοικημένα,ακόμη αποφεύγοντας τους τούρκους,πολλοί Αρβανίτες έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στην Άνδρο.



Έτσι η δεύτερη φάση καθόδου Αρβανιτών στον Ελλαδικό χώρο έλαβε χώρα εκείνη τη περίοδο,επειδή οι τούρκοι χρησιμοποιούσαν ως πάγια τακτική τη μετακίνηση πληθυσμών,η οποία εφαρμόστηκε γιατί πολλές περοχές είχαν ερημώσει και καθιστούσε απαραίτητη την παρουσία ανθρώπινου δυναμικού.



Οικισμοί



Την περίοδο αυτή κατοικήθηκε ο οικισμός Ευαγγελισμός (ή Δράμεσι) από Αρβανίτες τους οποίους εγκατέστησαν οι τούρκοι.Την ίδια εποχή,μάλιστα,κατοικήθηκε και ο οικισμός Πρινιά από Έλληνες που προέρχονταν απ΄τη Μ.Ασία οι οποίοι είχαν κυνηγηθεί από τους τούρκους.



Γεγονότα


Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό γεγονός που έλαβε χώρα σε αυτή τη περιοχή και συγκεκριμένα στο στενό Καβό ντόρου και Άνδρου ήταν η ναυμαχία μεταξύ του στόλου του Λάμπρου Κατσώνη και του τουρκικού στόλου το 1790.Ενώ η δεύτερη σημειώθηκε κατά τους χρόνους της Επανάστασης,στο ακρωτήρι του Κάβο ντόρου στις 20 Μαίου του 1825 και η οποία έληξε με νίκη των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...