Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Ιστορία της Καρύστου


Αρχαία περίοδος

Η Κάρυστος είχε ακμάσει κατά την αρχαιότητα και περιλαμβανόταν στις τέσσερις σπουδαιότερες πόλεις τηςΕύβοιας (οι άλλες ήταν οι Χαλκίδα, Ερέτρια και Ιστιαία).και σε διάφορες εποχές διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην αρχαία περίοδο.Ποιο παλαιοί κάτοικοι της Καρύστου θεωρούνται προιστορικές φυλές που κατοικούσαν ή έδρασαν στην περιοχή του Αιγαίου, αργότερα έδρασαν στην περιοχή και διάφορα Πελασγικά στοιχεία για να επικρατήσουν οι Δρύοπες όπου ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής.



Οι Καρυστινοί έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο με αρχηγό του Παλαμήδη (το κάστρο της Καρύστου φέρνει αυτό το όνομα, ενώ ακόμα και ένα βουνό στην περιοχή του Καφηρέα λέγεται Παλαμηδού).Η βασιλεία ήταν το αρχαιότερο πολίτευματης πόλης το οποίο αντικαταστάθηκε αργότερα από την ολιγαρχία και κατέληξε στη δημοκρατία (περίπου στο 500 π.Χ ), πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν από τις πρώτες πόλεις που έκοψε νόμισμα.Η θέση της Καρύστου κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων ήταν τραγική, αφού καταλήφθηκε δύο φορές από τους Πέρσες το 490 και 480 π.Χ αντίστοιχα. Στην μάχη των Πλαταιών πήραν μέρος και οι Καρυστινοί όπου πολέμησαν με γενναιότητα.



Για την περιόδο από το 100-1000 μ.Χ υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής και κάποιες τις παρέχει η εκκλησιαστική ιστορία, έτσι γνωρίζουμε ότι ο Χριστιανισμός διαδόθηκε στην Εύβοια κάπου στο 300 μ.Χ ενώ το 325 υπήρχε Επισκοπή Καρύστου, το 330 έπαψε να είναι Ρωμαική επαρχία και υπήχθη στον Αυτοκράτορα Μ.Κωνσταντίνο διοικούμενη από τη νέα πρωτεύουσα μιας νέας Αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη.



Βυζαντινή περίοδος



Μετά την Δ΄ Σταυροφορία η Εύβοια περιήλθε στην κατοχή των Ενετών,(η Βενετία την εποχή εκείνη ήταν ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο όπως είναι σήμερα η Νέα Υόρκη), η Κάρυστος είχε γίνει Βενετσιάνικος σταθμός ελευθέρου εμπορίου.Την περίοδο εκείνη έδρασε και ο ιππότης Λικάριος όπου είχε εγκαταστήσει το φρούριο του στην περιοχή του Καφηρέα (χωριό Ζαχαριά),ο οποίος αφού κέρδισε την εύνοια του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄Παλαιολόγου, και την ενίσχυση από τον Βυζαντινό στόλο, πολιόρκησε και κυρίευσε την Κάρυστο και το ισχυρό κάστρο της.Η Κάρυστος καθώς και όλη η Εύβοια παρέμεινε στην κατοχή των Ενετών μέχρι το 1470 όπου τότε κατέλαβαν οι τούρκοι την περιοχή.



Περίοδος τουρκοκρατίας



Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, οι τούρκοι άρχισαν οργανωμένες επιχειρήσεις για την κατάκτηση και της υπόλοιπης Ελλάδας, μέχρι το 1465 είχαν καταλάβει όλη σχεδόν την Ελλάδα, ενώ την Εύβοια το 1470 αφού πρώτα κατέλαβαν την Χαλκίδα και ύστερα την Κάρυστο.Πρέπει να πούμε ότι η περιοχή μας, όπως και τα άλλα μέρη που οι τούρκοι διαδέχθηκαν τους φράγκους περιέπεσε από τη δουλοπαροικία στην δουλεία, στην καταπίεση και στην άγρια φορολογία.



Περίοδος της Επανάστασης



Η Επανάσταση στην Εύβοια άρχισε το Μάη του 1821 στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου ήταν ευκολότερη η επικοινωνία με την υπόλοιπη Ελλάδα, οι πρώτες μάχες έγιναν έξω από τη περιοχή Χαλκίδας και στο Βατόντα, τον Αύγουστο του ίδιου έτους έγινε και ο ξεσηκωμός στην περιοχή της Καρύστου με την αποτυχημένη εκστρατεία του Επίσκοπου Νεόφυτου στην περιοχή Στυρών. (το σχέδιο ήταν να αποκόψει τον ερχομό του ομέρ μπέη που βρισκόταν στην Αθήνα, και να καταστεί ευκολότερη η κατάληψη του κάστρου της Καρύστου).Η Εύβοια απελευθερώθηκε με διπλωματικές διαπραγματεύσεις το 1832, οι τούρκοι αποχώρησαν σταδιακά μέχρι το 1833, η επίσημη παράδοση της Καρύστου έγινε στις 9 Απριλίου του 1833.

Μετά την απελευθέρωση

Το 1848 μεταφέρεται η πρωτεύουσα από τους Μύλους στο νέο οικισμό (που είναι κτισμένη η σημερινή πόλη) που είχε πάρει το όνομα Οθωνούπολις ,τη περίοδο αυτή σχεδιάστηκε και κτίστηκε η πόλη της Καρύστου από το Βαυαρό μηχανικό Όθων Μίρμπαχ.Το 1889 γίνεται απογραφή ως ξεχωριστή πόλη πλέον και χωριστά των οικισμών Αετού, Μύλων ,Παλαιάς χώρας κτλ. Το 1946 από κοινότητα έγινε Δήμος.



Επίλογος



Σήμερα είναι μια πόλη με μοντέρνο ρυμοτομικό σχέδιο, πλατείες και δημόσια νεοκλασικά κτίρια. Λιμάνι με παραδοσιακά καφενεία, ουζερί, και γραφικές ταβέρνες, μπορούμε να πούμε γενικά ότι έχει μια δική της ιδιαιτερότητα.Άλλωστε αποτελεί το κέντρο στην ευρήτερη περιοχή της νότιας Εύβοιας,αξίζει να σημειωθεί ότι η περισσότεροι κάτοικοι των χωριών του Καφηρέα ζούν και εργάζονται πλέον μόνιμα εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...