Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Αιολική ενέργεια


Ο άνεμος υπήρξε από τις παλαιές μορφές ενέργειας που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος,από την αρχαιότητα ήδη αξιοποιήθηκε ως κινητήρια δύναμη,κυρίως στην ναυτιλία αλλά και στους ανεμόμυλους.






Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας η αιολική ενέργεια αντικαταστάθηκε από άλλες μορφές ενέργειας (καύσιμα κτλ),όμως η αύξηση ζήτησης ενέργειας,τις τελευταίες δεκαετίες,καθώς και οικολογικοί λόγοι,οδήγησαν ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες στο σχεδιασμό προγραμμάτων για την εκμετάλλευση του ανέμου.






Στις Η.Π.Α χρησιμοποιήθηκε ανεμογεννήτρια για πρώτη φορά στη διάρκεια του Β΄παγκοσμίου πολέμου,ενώ η Δανία έχει παράδοση σχεδόν ένα αιώνα στην εκμετάλλευση τις αιολικής ενέργειας (μάλιστα λόγω της μικρής έκτασης της χώρας έχουν εγκατασταθεί πλωτές ανεμογεννήτριες στην θάλασσα).






Η καλύτερη εκμετάλλευση του ανέμου επιτυγχάνεται σε ύψος μερικών δεκάδων μέτρων από την επιφάνεια της Γής,όπου η ταχύτητα είναι μεγαλύτερη και η ροή περισσότερο ομαλή.





Οι φωτογραφίες είναι από τη περιοχή του Καφηρέα κοντά στο χωριο Αντιά

1 σχόλιο:

  1. και ποσο σημαντικη θα μπορουσε να ειναι εδω στην Ελλαδα.
    Στη Σητεια του Ν. Λασιθιου υπαρχουν αρκετες εγκατστασεις αιολικης ενεργειας & νομιζω πως θα ηταν πολυ εξυπνο να επενδυσουμε σε τετοιες εναλλακτικες μορφες ενεργειας τη στιγμη που εχουμε τη δυνατοτητα να το κανουμε :[
    yannidakis.spaces.live.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...