Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Φάροι στην θαλάσσια περιοχή του Καφηρέα

Λόγω της γεωγραφικής θέσης,το στενό του Καφηρέα (Κάβο ντόρου) είναι σημείο όπου διέρχεται καθημερινά μεγάλος αριθμός πλοίων,έτσι η παρουσία των φάρων και σε αυτή την θαλάσσια περιοχή ήταν απαραίτητη για την ασφαλή πορεία των πλοίων.Στην περιοχή έχουμε τρείς φάρους,ένα μεγάλο με κτιριακή εγκατάσταση στην Άνδρο και δύο μικρούς στην νοτιοανατολική Εύβοια.

Παρακάτω θα αναφερθούν οι φάροι της περιοχής αλλά να έχει υπόψιν ο καθένας ότι οι πληροφορίες είναι ενδεικτικές και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για ναυτικούς σκοπούς.


Απέναντι από τους οικισμούς Καστρί και Αγίοι σε απόσταση μισό μίλι (νότια και νοτιοδυτικά) βρίσκεται το νησάκι Μανδηλού (λέγεται και Κάβομαντέλος) όπου υπάρχει κυλινδρικός φάρος από το 1925 και έχει ύψος περίπου 10 μέτρα,ενώ το εστιακό του ύψος είναι 85 μέτρα.Χρησιμεύει κατά την είσοδο των πλοίων στο Κάβο ντόρο.


Στο ακρωτήρι του Καφηρέα σε απόσταση μισό μίλι Β.Α βρίσκεται το νησάκι Αράπης όπου έχει τοποθετηθεί φάρος απο το 1925 και έχει ύψος 5 μέτρα ενώ στο εστιακό του ύψος είναι 25 μέτρα.



Τέλος θα αναφέρουμε και το φάρο Φάσα όπου βρίσκεται στη Β.Α πλευρά της Άνδρου,όπου διαθέτει κτιριακή εγκατάσταση,κατασκευάστηκε το 1856 έχει ύψος 20 μέτρα ενώ το εστιακό του ύψος είναι 210 μέτρα (από τα χωριά του Καφηρέα μπορεί κανείς,και ιδίως τις νυκτερινές ώρες,να διακρίνει το φάρο) και χρησιμεύει κατά τη διέλευση από τη θαλάσσια περιοχή του Καφηρέα.

Τα στοιχεία είναι καθαρά πληροφοριακά και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για ναυτικούς σκοπούς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...