Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Ένα υποβρύχιο στο Καφηρέα το 1942


Εδώ θα αναφερθεί ένα γεγονός που συνέβη τη περίοδο του 1942 και έχει σχέση με μια πολεμική επιχείρηση ενός Ελληνικού υποβρυχίου που εκτελούσε περιπολία στη περιοχή του Καφηρέα.

Συνέβη το καλοκαίρι του 1942 όπου ένα Ιταλικό πολεμικό πλοίο περνούσε από το στενό της περιοχής ερχόμενο,πιθανώς,από τη Μυτιλήνη. Το οποίο εντοπίστηκε από το Ελληνικό υποβρύχιο το οποίο βρισκόταν κοντά στις ακτές στην νοτιοανατολική πλευρά του χωριού Ευαγγελισμού.Τότε εκτόξευσε δύο τορπίλες κατά του πλοίου,η πρώτη αστόχησε και εξερράγη στο ανατολικό άκρο της Άνδρου ενώ η δεύτερη χτύπησε στο κέντρο του πλοίου.
Η έκρηξη έγινε αισθητή σε όλη την περιοχή.
Στη συνέχεια το υποβρύχιο αναδύθηκε και με τη χρήση του πυροβόλου του άρχισε να βάλει (20 βολές)και έτσι βύθισε το Ιταλικό πλοίο με πλήρωμα 250 ατόμων,εν το μεταξύ οι Γερμανοί οι οποίοι είχαν στήσει στην Άνδρο,παράκτια πυροβολεία (κανόνια) άρχισαν να βάλουν εναντίων του υποβρυχίου αλλά η απόσταση ήταν τέτοια που ήταν αδύνατον να το πλήξουν.
Μετά το συμβάν εμφανίστηκαν στον ορίζοντα τρία εχθρικά αεροσκάφη προς εντοπισμό του (αργότερα εμφανίστηκαν και άλλα) το υποβρύχιο για να αποφύγει τον εντοπισμό και τη βύθιση από αυτά,απομακρύνθηκε και καταδύθηκε σε αρκετό βάθος κάπου στη θαλάσσια περιοχή του Καφηρέα.

Το παραπάνω συμβάν το αφηγήθηκε ένας ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής,ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού
Στη φωτογραφία υποβρύχιο του Ελληνικού πολεμικού Ναυτικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...