Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροπλάνο αναλαμβάνει έρευνες για τη NASA

Ένα μη επανδρωμένο αεροπλάνο που μπορεί να παραμένει στον άερα έως και 30 ώρες ξεκίνησε τις πρώτες αποστολές του για λογαριασμό της NASA. Το Global Hawk, σχεδιασμένο για κατασκοπευτικές πτήσεις, μετρά τώρα τα επίπεδα όζοντος ψηλά στην ατμόσφαιρα.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ παρέδωσε στη διαστημική υπηρεσία τρία Global Hawk που είχαν κατασκευαστεί στη φάση ανάπτυξης του αεροσκάφους.
Στην πρώτη επιστημονική πτήση, που αναχώρησε την Τρίτη από την Αεροπορική Βάση Έντουαρντς της Καλιφόρνια, ο πιλότος παρέμεινε καθισμένος μέσα σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα και κατεύθυνε το αεροπλάνο από τον υπολογιστή και τις οθόνες του συστήματος. Η πτήση διήρκεσε 20 ώρες.
Το Global Hawk της Northrop Grumman έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για αναγνωριστικές πτήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και για την παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών στο αμερικανικό έδαφος.
Το αεροπλάνο, με άνοιγμα πτερύγων 35 μέτρα, πετά σε ύψος έως και 19.200 μέτρων και μπορεί να μεταφέρει μισό τόνο επιστημονικού εξοπλισμού.
Πετώντας ψηλότερα από άλλα αεροσκάφη αλλά χαμηλότερα από τους δορυφόρους, το Global Hawk θα συγκεντρώσει μετρήσεις για το όζον και άλλες παραμέτρους στη ζώνη του ισημερινού πάνω από τους ωκεανούς, καθώς και πάνω από την Αρκτική και την Ανταρκτική.
Στο ερευνητικό πρόγραμμα συνεργάζονται το Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA και η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

http://www.in.gr
πατήστε εδώ
από Blog Κάβο ντόρος/Κάρυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...