Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Η εφαρμογή ενός ''βιολογικού'' όπλου στην αρχαιότητα

Ο Μιθριδάτης ήταν βασιλιάς του Πόντου και έζησε την περίοδο 132-63 π.Χ. Και ένας αντίπαλος των Ρωμαίων ο οποίος τους δημιούργησε πολλά προβλήματα.


Το 67 π.Χ ο Πομπήιος ξεκίνησε με το στρατό του στην Μ. Ασία εναντίων του, σε μια περιοχή του Πόντου ο στρατός του Μιθριδάτη επειδή ήταν ολιγάριθμος δεν ήρθε αντιμέτωπος με το Ρωμαϊκό στρατό αλλά υποχώρησε, αφήνοντας στην περιοχή κερήθρες με μέλι, το οποίο περιείχε ένα είδος τοξικού υλικού από ροδόδεντρα τα οποία ευδοκιμούσαν στην περιοχή.

Οι Ρωμαίοι πίστευαν πως ήταν προσφορές του εχθρού, το σχέδιο ήταν να φάνε το μέλι όπως και έγινε.Αποτέλεσμα ήταν σε όλους τους στρατιώτες να δημιουργηθούν παρενέργειες δηλ. έλλειψη συντονισμού κινήσεων,κόπωση,ζαλάδες κ.τ.λ.
Φυσικά μετά από αυτό ο στρατός του Μιθριδάτη επιτέθηκε και όπως ήταν φυσικό, σε ένα στρατό σε πλήρη αποσύνθεση, νίκησε και τους έτρεψε σε φυγή.
Είδαμε λοιπών ότι σε αυτή τη μάχη είχαμε την εφαρμογή ενός ''βιολογικού'' όπλου, εφόσον το μέλι που ωθήσανε να φάνε οι Ρωμαίοι, και περιείχε μια μορφή τοξίνης αποτελούσε μια μορφή ''μαγειρικού'' δούρειου ίππου.

Ο Μιθριδάτης έμεινε βασιλιάς του Πόντου από το 120-63 π.Χ και όταν είχε καταφέρει να απαλλάξει την περιοχή του από την κηδεμονία της Ρώμης,εκστράτευσε στην Ελλάδα.
Τέλος αναφέρουμε ότι ο αρχαίος οικισμός Αρχάμπολη στην περιοχή του Καφηρέα είχε λεηλατηθεί από εκείνον το 80 π.Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...