Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Οι κινήσεις του Ιωάννη Καποδίστρια


Όταν ήλθε ο Καποδίστριας στην Ελλάδα, στις αρχές του Ιανουαρίου του 1828, βρήκε τη χώρα σε τραγική κατάσταση.


Η έλλειψη οικονομικών πόρων αποτελούσε μόνιμα πρόβλημα στην Επαναστατημένη Ελλάδα. Η προσπάθεια του Καποδίστρια να επιτύχει δάνειο από την Αγγλία δεν καρποφόρησε, και το νέο κράτος έπρεπε να στηριχθεί στα δικά του μέσα. Για το λόγο αυτό ο Κυβερνήτης επιδίωξε να περιορίσει τις δαπάνες στο ελάχιστο.( μάλιστα γι’ αυτό το λόγο πήρε όλες τις εξουσίες στο πρόσωπο του ήταν δηλαδή και Κυβερνήτης και υπουργός κ.ο.κ).

Ένα από τα γενναία μέτρα του Καποδίστρια για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας ήταν η ίδρυση της « Εθνικής χρηματιστικής τράπεζας » και η αντικατάσταση των ξένων νομισμάτων που κυκλοφορούσαν ως τότε ( γρόσια, ναπολεόνια, κ.α.) με εθνικό νόμισμα.


Ενώ για την αύξηση της γεωργικής παραγωγής εισήγαγε νέες μεθόδους καλλιέργειας και ίδρυσε πρότυπη γεωργική σχολή.

Για ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορούσε την εσωτερική τάξη ήταν, ότι την περίοδο εκείνη, το Αιγαίο μαστιζόταν από Έλληνες πειρατές των οποίων η δράση δυσφημούσε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ανέθεσε την δίωξη τους στον Ανδρέα Μιαούλη, που σε πολύ μικρό διάστημα κατόρθωσε να τους εξουδετερώσει και να τους αναγκάσει να παραδοθούν.

Η πρόθεση του Ιωάννη Καποδίστρια ήταν να οργανώσει την Ελλάδα κατά τα πρότυπα των χωρών της δυτικής Ευρώπης. Θεωρείτε από ξένους και Έλληνες ιστορικούς ως μια από τις μεγαλύτερες μορφές της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...