Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Ναυαγοποιοί :φάροι από την αρχαιότητα μέχρι…σήμερα

Δολεροί φάροι από την αρχαιότητα μέχρι…

Το εφεύρημα με τα "απατηλά φανάρια" είναι γαλλική ιδέα και εκτέλεση, όμως οι "δόλιοι φάροι" ξεκίνησαν πολλούς αιώνες νωρίτερα, από την αρχαιότητα!

ο βασιλιάς Νάυπλιος
Πρώτος διδάξας, όπως έγραψε ο Ακαδημαϊκός Στέλιος Λυκούδης, ο ποντοπόρος Ναύπλιος, που άναψε δολερές φωτιές στον Καφηρέα για να εξοντώσει τους τρεις Αχαιούς, κατηγόρους του αθώου παιδιού του! (Στην Τροία, ο Οδυσσέας με τον Αγαμέμνονα και τον Διομήδη ενοχοποίησαν τον γυιό του, Παλαμήδη, κρύβοντας στην σκηνή του χρυσάφι και πλαστό γράμμα του Πρίαμου, για προδοσία!)


Ο Παλαμήδης ήταν πάνσοφος, στρατηγικός, γιατρός, αστρονόμος, ποιητής και σε πολλά εφευρέτης. Το Δικαστήριο των Αχαιών τον καταδίκασε σε θάνατο, χωρίς απολογία, και καταπλακώθηκε με πέτρες σ΄ένα ξεροπήγαδο, παρ΄όλο που φώναζε πως ήταν αθώος. ( Οι δύο κατήγοροι τον ζηλεύανε και τον Οδυσσέα τον είχε ξεσκεπάσει, όταν παρίστανε τον "τρελό", σπέρνοντας αλάτι στο χωράφι του για να μην πάει στην Τροία…)

Με τον άδικο χαμό του Παλαμήδη αγανάκτησαν γνωστοί σύγχρονοι και μεταγενέστεροι, όπως οι Αχιλλέας, Σωκράτης, Φιλόστρατος και Ευρυπίδης. Από την Τροία, ο άλλος γιος του Ναύπλιου, Οίακας, έκλεβε κάπου – κάπου κουπιά από Αχαϊκά πλοία, χάραζε σ΄αυτά το φονικό του
αδελφού του κι όταν φυσούσε ανατολικός άνεμος, τάριχνε στη θάλασσα μήπως φτάσει κάποιο στα χέρια του πατέρα του. Ο Ναύπλιος, επειδή δεν είχε, για χρόνια, νέα από τα παιδιά του, πήγε στην Εύβοια. Εκεί, στον κόλπο της Οχθονιάς, από τύχη, ψάρεψε ο ίδιος ένα κουπί κι έμαθε για το κακούργημα!

βραχώδης ακτή στη περιοχή

Τότε, φοβερά οργισμένος, αποφάσισε να εκδικηθεί. Όταν πληροφορήθηκε πως επέστρεφαν τα πλοία τους από την Τροία, άναψε "δολερές φωτιές" στα βράχια του Καφηρέα, κατά διαστήματα. Τα καράβια που πλησιάζανε στα στενά, πιστεύανε πως οι πυρσοί ήταν από άλλα προπορευόμενα σκάφη και προσπαθούσαν να περάσουν ανάμεσά τους!

Τα βράχια γέμισαν πτώματα, συντρίμμια και κουπιά! Όσοι γλυτώσανε, σφαγιάστηκαν στον Κόλπο από τους πολεμιστές του Ναύπλιου! Όταν το πρωινό διαπίστωσε ο ίδιος πως οι εχθροί του, για διάφορους λόγους, είχανε γλυτώσει κι αυτός είχε οδηγήσει στο θάνατο αθώους Αχαιούς, έπεσε από ψηλά πάνω στα βράχια και σκοτώθηκε…

απόσπασμα απο κείμενο με τίτλο Ναυαγοποιοί του Χάρη Εφτανησιώτη  από τη σελίδα http://thinktank-greece.blogspot.com
για να δείτε όλο το άρθρο πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...