Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010

Επισκόπηση Τύπου: "Έλληνες, ερχόμαστε"!

Σε εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Tagesspiegel, αθρογράφοι της εξηγούν τους λόγους που θα κάνουν διακοπές φέτος στην Ελλάδα, παρά τη "φλυαρία" του λαϊκού Τύπου. Σε εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Die Tageszeitung υπό το γενικό τίτλο «Χρεοκοπημένοι Έλληνες, ερχόμαστε!» αρθρογράφοι της εφημερίδας παραθέτουν τους λόγους, για τους οποίους φέτος θα πραγματοποιήσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Ελλάδα, παρά τη «ψύχρανση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων μετά τα αρνητικά δημοσιεύματα του λαϊκού Τύπου», με αφορμή τη δημοσιονομική κρίση.


Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τουριστικός προορισμός είναι τα ελληνικά νησιά, «ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το πρόβλημα συνίσταται στο ότι «η Ελλάδα αισθάνεται ότι αντιμετωπίστηκε με άσχημο τρόπο από τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ στο πλαίσιο της κρίσης του Ευρώ» και ότι «σ’αυτό προστέθηκαν και τα ‘χτυπήματα κάτω από τη ζώνη’ από το γερμανικό Τύπο». Η λύση είναι –σύμφωνα με την εφημερίδα- «να ωφελήσει κανείς την Ελλάδα, με το να ταξιδέψει εκεί για διακοπές».

Η εφημερίδα παραθέτει τις απόψεις αρθρογράφων της : Ο Μπερντ Σνάιντερ (ο οποίος έχει κινητικά προβλήματα και ταξιδεύει για Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη) σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι θα ταξιδέψει και φέτος στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η «η αγάπη για την Ελλάδα θα πρέπει να αντέξει μια κρίση». Όπως αναφέρει, ταξιδεύει στην Ελλάδα για δύο λόγους : «Είναι ζεστά και οικονομικά». «Σε αυτό προστίθεται και η συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι Έλληνες είναι χαλαροί και όχι τόσο τελειομανείς», παρατηρεί ο Σνάιντερ, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να ζήσει μελλοντικά στην Ελλάδα. τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι αγρότες στο χωριό της Πελοποννήσου, όπου κάνει συνήθως διακοπές, αναζητούν επενδυτές για την ακίνητη περιουσία τους στην περιοχή και υπεραμύνεται της παροχής στήριξης στην Ελλάδα από την Ε. Ε. Η Γιούλια Νίμαν (η οποία ταξιδεύει για Ελλάδα την προσεχή Τρίτη) δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι «υποστηρίζει τη χώρα, στην οποία ο πολίτης αντιμετωπίζει χωρίς φόβο το κράτος, παραμένοντας ωστόσο μέρος μιας μεγάλης ενότητας, ακόμη και αν αυτή η ενότητα σημαίνει υπερβολικές συντάξεις και φοροδιαφυγή».

«Το να ταξιδέψεις στην Ελλάδα σημαίνει να διδαχθείς την ευρωπαϊκή ανυπακοή» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Νίμαν. «Εκτός αυτού πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να φέρουμε το μερίδιο της αλληλεγγύης μας απευθείας στην Αθήνα, αντί να αφήσουμε αυτή τη χρηματοπιστωτική συναλλαγή στους, δυστυχώς, κάπως αναξιόπιστους Έλληνες σε σύμπραξη με τους δικούς μας αναξιόπιστους πολιτικούς και τις τράπεζες, οι οποίες θα κάνουν πάλι τις ‘επιχειρηματικές δουλειές τους’ με τις εγγυήσεις των πιστώσεων», παρατηρεί η Νίμαν. Ο Στέφαν Ράινεκε σημειώνει, ότι αν και η Ελλάδα του ήταν μέχρι τώρα αδιάφορη, «η εφημερίδα Bild με την εκστρατεία της, που προκαλεί οργή και δημιούργησε τη σκοτεινότερη εποχή του γερμανικού Τύπου, έδωσε τέλος στη μακροχρόνια ανθεκτική αδιαφορία του για την Ελλάδα». «Αυτή η υποδαύλιση του κλίματος κινητοποίησε τα σκουριασμένα αριστερά αντανακλαστικά μου περί αλληλεγγύης, οπότε, στην υπηρεσία της προσέγγισης των λαών :

Εμπρός για την Αθήνα» δηλώνει ο Ράινεκε, ο οποίος περιγράφοντας τις δυσκολίες του να βρει σιδηροδρομική ή οδική σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Κυπαρισσίας, σημειώνει ότι «θα ήταν ίσως καλύτερη επιλογή η βόρεια πλευρά του ομοσπονδιακού κρατιδίου του Παλατινάτο. Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα φταίει η Bild».

πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...