Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Καστρί ( Γεραιστός) Ευβοίας

Καστρί ή Γεραιστός ένας από τους τέσσερις οικισμούς που είναι κτισμένος στην ακτογραμμή του Καφηρέα και ένας από τους έξι στην περιοχή που βρίσκονται σε παραθαλάσσιο μέρος.


Πρόκειται από τους αρχαιότερους οικισμούς στην περιοχή, αφού χρονολογείται από τα μέσα της Β’ χιλιετηρίδας π. Χ και ο οποίος αναφέρεται από αρχαίους συγγραφείς.


Αν και είναι συνδεδεμένος με πολλά γεγονότα από την αρχαιότητα έως και την Βυζαντινή περίοδο, δεν υπάρχει κάποιο μνημείο που να μαρτυρά την παλιά του αίγλη και αυτό οφείλεται και σε μία πολύ απλή εκδοχή. Για παράδειγμα δεν αποκλείεται κάτοικοι των γύρω περιοχών (ή διερχόμενων με πλοία που έβρισκαν καταφύγιο εκεί) θέλοντας είτε να κτίσουν κάποιο οίκημα, ή τοίχος ή οτιδήποτε άλλο να χρησιμοποιούσαν υλικά από τα διάφορα-αρχαία κτίσματα-ήδη κατεστραμμένα. με αποτέλεσμα σταδιακά όλα αυτά τα αρχαία μνημεία να έχουν εξαφανιστεί.



Επίλογος
Καστρί ένα μικρό και απάνεμο λιμάνι που σου δίνει την αίσθηση ότι είναι ένα διαφορετικό τοπίο μέσα σε ένα άλλο τοπίο.



Φωτογραφίες από τον φίλο Γιώργο








Σημειώσεις. Ο οικισμός χρονολογείται σύμφωνα με το βιβλίο «ας γνωρίσουμε την Κάρυστο» μεταξύ 3300-2600π.Χ


Η αναφορά για την εξαφάνιση των μνημείων αποτελεί απλώς μια εκτίμηση γενικά. Γιατί όντως σε πολλές περιοχές τις Ελλάδας σε εποχές όπως π.χ τουρκοκρατίας αλλά και παλαιότερα, οι άνθρωποι να χρησιμοποιούσαν ήδη το έτοιμο υλικό από διάφορα κτίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...