Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Κοίλα Ευβοίας,μια άγνωστη περιοχή του νησιού

Τα Κοίλα σύμφωνα με ενδείξεις τοποθετουνται
στη παραλία του χωριού
Γιαννίτσι
Κοίλα Ευβοίας, αρχαία Κοίλα  (cava Euboeae) μια άγνωστη γεωγραφικα  περιοχή του νησιού, η οποία αναφέρεται από τον Ηρόδοτο, τον Στράβωνα,τον  Δίων Χρυσόστομο και από άλλους αρχαίους συγγραφείς. Για την τοποθεσία της υπήρχαν διαφορετικές απόψεις καθώς επίσης αν πρόκειται για κάποια πόλη ή απλώς μια περιοχή.
Ο αρχαίος γεωγράφος Στράβωνας τα τοποθετεί μεταξύ του Γεραιστού και Αυλίδας.



Η επικρατέστερη άποψη είναι, ότι πιθανότατα, να ήταν περιοχή των ανατολικών ακτών της Εύβοιας η οποία εκτεινόταν από το ακρωτήρι του Καφηρέα (Καβοντόρου) έως την Οχθονιά Κύμης.
Ο Μελέτιος ο γεωγράφος γράφει σχετικά: Μετά τον Καφηρέα ήτον πόλις λεγομένη τα Κοίλα της Εύβοιας, κ΄τόπος παραθαλάσσιος, ούτω καλούμενος διάσημος είς τους συγγραφείς.
Μελέτιου Γεωγραφία παλαιά και νέα, τόμος III σελ.12


Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι στην περιοχή ναυάγησε, κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας του αρτεμισίου, ο στόλος των Περσών, εξαιτίας των νότιων ανέμων καθώς και της καταιγίδας που ξέσπασε, τη στιγμή που περιέπλεαν στην περιοχή.
αναφέρει στο έργο του ουρανία
περιπλέειν Εὔβοιαν ἡ αὐτή περ ἐοῦσα νὺξ πολλὸν ἦν ἔτι ἀγριωτέρη, τοσούτω ὅσῳ ἐν πελάγεϊ φερομένοισι ἐπέπιπτε, καὶ τὸ τέλος σφι ἐγίνετο ἄχαρι. ὡς γὰρ δὴ πλέουσι αὐτοῖσι χειμών τε καὶ τὸ ὕδωρ ἐπεγίνετο ἐοῦσι κατὰ τὰ Κοῖλα τῆς Εὐβοίης, φερόμενοι τῷ πνεύματι καὶ οὐκ εἰδότες τῇ ἐφέροντο ἐξέπιπτον πρὸς τὰς πέτρας·

οὗτοι μέν νυν περὶ τὰ Κοῖλα τῆς Εὐβοίης διεφθείροντο·
Ιστορία Ηρόδοτου ουρανία 13-14



Πληροφορίες για την περιοχή καθώς και για τους κατοίκους της, μας παρέχει ο αρχαίος φιλόσοφος δίων Χρυσόστομος (40-120μ.Χ), ο οποίος ταξιδεύοντας από την Χίο ναυάγησε στις ακτές της Εύβοιας (περίπου 100 μ.Χ). Ο ίδιος αναφέρει ότι δέχτηκε τη περιποίηση και τη φιλοξενία από κάτοικο της περιοχής.Αναφέρει ότι οι κάτοικοι της περιοχής ήταν πολύ φιλόξενοι, ενώ μάλιστα είχαν προσφέρει τη βοήθεια τους σε πολλούς ναυαγούς τους οποίους τα κύματα είχαν βγάλει στις ακτές.


ανατολικές ακτές της Ευβοιας
Πλέων το μόνο που υπάρχει για να θυμίζει τα Κοίλα Ευβοίας, είναι η παλιά ονομασία του χωριού Εκάλη (βρίσκεται στο εσωτερικό του ακρωτηρίου Φυλάγρας) που έως το 1954 ονομαζόταν Κοίλωση και πιθανώς αποτελεί παραφθορά της ονομασίας της περιοχής των νοτιοανατολικών ακτών της Εύβοιας.

σχετικό άρθρο με τίτλο Κοίλα Ευβοίας έχει αναρτηθεί και στη βικιπαίδεια
πήγες για το παραπάνω κείμενο χρησιμοποιήθηκαν από  το βιβλίο Ιστορία της νήσου Εύβοιας του Κ.Γουναρόπουλου
Η φωτογραφία των ακτών προέρχεται από τη σελίδα aktaion marmariou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...