Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Ανεπίσημα στοιχεία της περιοχής του Κάβο Ντόρου.

 Κτιριακή υποδομή
Τα περισσότερα σχολεία της περιοχής δεν λειτουργούν πλέων λόγω έλλειψης μαθητών, ελάχιστα είναι σε λειτουργία και ορισμένα μπορεί να αριθμούν έως και δύο μαθητές. Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις που υπήρχε δάσκαλος έστω με έναν μαθητή, γεγονός που δείχνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το κράτος σέβεται τους πολίτες
 Σε πολλά από αυτά βέβαια, που δεν λειτουργούν, θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί κάποιες εργασίες συντηρήσεις ούτως σώστε να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς πχ Ιατρείο κτλ Στις πρώτες δεκαετίες  του 20ου  αιώνα ο αναλφαβητισμός στην περιοχή ήταν έντονος και κυρίως  στα κορίτσια πρώτον γιατί σε ορισμένα χωριά δεν υπήρχαν σχολεία και  και δεύτερον και κυριότερο λόγω της κρατούσης αντίληψης που επικρατούσε  τότε, και  η οποία δεν αναγνώριζε το δικαίωμα στη μόρφωση για τις γυναίκες.

Οδικό δίκτυο-Μεταφορές
Το οδικό δίκτυο στην περιοχή κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 60 από μονάδα του στρατού εξειδικευμένη σε έργα οδοποιίας (Μ.Ο.Μ.Α) η οποία είχε μόνιμο παράρτημα στο χωριό Κόμητο έως τα μέσα τις δεκαετίας του 80.
Το έργο την εποχή εκείνη ολοκληρώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και αιτία ήταν τοπικοί παράγοντες (της συγκεκριμένης περιοχής) που για δικούς τους λόγους (δεν θα αναφερθούν λεπτομέρειες),δεν ήθελαν τη δημιουργία δρόμου, με συνέπεια να «μπλοκάρει» η όλη διαδικασία, αξίζει να σημειωθεί ότι για τον ίδιο λόγο στην περιοχή, των οικισμών στο εσωτερικού του ακρωτηρίου, η ολοκλήρωση του δρόμου έγινε μεταξύ 1982-85.

Παλαιότερα η μετακίνηση των κατοίκων προς την Κάρυστο γινόταν δια θαλάσσης με καΐκι , το οποίο, εξυπηρετούσε τους κατοίκους της περιοχής, είτε μέσα από περιπατητικό μονοπάτι (τοποθεσία Αϊ-Μάμμας)

Να σημειωθεί ότι πολλοί κάτοικοι, παλαιότερα, κατευθύνονταν και προς το νησί Άνδρος κυρίως για εύρεση εργασίας, αλλά και για προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης.

Ηλεκτροδότηση-Τηλεπικοινωνίες

Η ηλεκτροδότηση στην περιοχή πραγματοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 70.

Οι πρώτες τηλεφωνικές συνδέσεις στην περιοχή είχαν γίνει από τη δεκαετία του 50, να σημειωθεί ότι τα σπίτια και τα μαγαζιά που ήταν από τα πρώτα που διέθεταν  τηλέφωνο τότε  λειτουργούσαν και ως τηλεφωνικά κέντρα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
Στα μέσα της δεκαετίας του 90 σχεδόν όλα τα σπίτια της περιοχής  αποκτήσαν τηλέφωνο, ενώ επίσης η διάδοση της κινητής τηλεφωνίας διευκόλυνε αφάνταστα τους κατοίκους στο τομέα επικοινωνίας.

σημείωση: σε πολλά χωριά στο εσωτερικό τους δεν υπάρχει επαρκής ηλεκτροφωτισμός σε «κοινόχρηστους χώρους» όπως σε δρόμους, κοντά σε ορισμένες οικίες κτλ.


Προβλήματα

Το οδικό δίκτυο στην περιοχή στο μεγαλύτερο κομμάτι στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της περιοχής (Αντιά-Αμυγδαλιά, Σχίζαλη, Πρινιά) είναι χωματόδρομος και πολλές φορές δυσχεραίνει τη διέλευση των οχημάτων
να σημειωθεί ότι  πολύ έντονο είναι  από το χωριό Κόμητο έως το χωριό Ευαγγελισμός (ή Δράμεσι) στο οποίο ο δρόμος που διέρχεται μέσα από αυτόν και ο οποίος ανατολικά καταλήγει στην οδική αρτηρία  Κομήτου-Καψουρίου (τοποθεσία «πύργος») είναι χωματόδρομος.Πρόβλημα επίσης υπάρχει και κοντά στον οικισμό Καψούρι -στο σημείο που υπήρχε παλιό λατομείο-καθώς  και σε  άλλα σημεία της περιοχής.

Ακόμα και στους οικισμούς Ποτάμι και Καστρί που παρουσιάζουν κάποια αξιόλογη τουριστική κίνηση η οδική αρτηρία προς αυτούς τους οικισμούς είναι χωματόδρομος. Περιοχές οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος των ακτογραμμών και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «φιλέτα» του Κάβο Ντόρου.
 Τέλος να αναφερθεί ότι υπάρχει  και διαδρομή , μέσω της περιοχή Μπούρος έως τον οικισμό Αγίοι, η οποία πλέων  δεν χρησιμοποιείται λόγω της πολύς κακής κατάστασης που βρίσκεται.

Άλλο εξίσου σημαντικό πρόβλημα, μερικών οικισμών, είναι το σύστημα ύδρευσης εξαιτίας τις μερικής έλλειψης υποδομών. Το χωριό Ζαχαριά καθώς και κάποιοι γειτονικοί οικισμοί έχουν το πιο βελτιωμένο σύστημα ύδρευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...