Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Αναβιώνει το ενδιαφέρον για την αρχαία Ελληνική γλώσσα

της Ελπίδας Οικονομίδου
Αυξημένο ενδιαφέρον για την αρχαία ελληνική και λατινική γλώσσα έχει εκδηλωθεί στην Βρετανία τον τελευταίο καιρό. Η ιστορικός, συγγραφέας και παρουσιάστρια ιστορικών εκπομπών, Μπέτανι Χιουγκς, είναι επικεφαλής μιας εκστρατείας για την επιστροφή αυτών των γλωσσών, που μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι θεωρούσαν «νεκρές», στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της χώρας.


Το εγχείρημα της Χιουγκς φαίνεται να έχει ενθουσιάσει ένα μεγάλο ποσοστό των Βρετανών, εφόσον μέσα σε λίγο καιρό χορηγοί και λάτρεις των κλασσικών σπουδών έχουν ενισχύσει την εκστρατεία με 250.000 στερλίνες, ενώ την ένθερμη υποστήριξή τους έχουν εκφράσει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, οι συγγραφείς Τομ Στόπαρντ και Κόλιν Ντέξτερ και η ηθοποιός Τζοάνα Λάμλεϊ.

Σήμερα στη Βρετανία, μόνο στο 16% των δημόσιων σχολείων διδάσκεται μια εκ των δυο γλωσσών. Στα λεγόμενα «ανεξάρτητα» σχολεία, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 70%. Καθώς κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται 60 καθηγητές κλασικών γλωσσών και το υπουργείο Παιδείας προσλαμβάνει μόλις 27, δημιουργείται ένα κενό που είναι δύσκολο να καλυφθεί. Παράλληλα, οι γονείς που ζητούν να διδαχθούν τα παιδιά τους αρχαία ελληνικά ή λατινικά αυξάνονται διαρκώς.

Η Βρετανίδα επικεφαλής δημιούργησε μια ειδική ιστοσελίδα στην διεύθυνση http://www.classicsforall.com/ , η οποία εξυπηρετεί τα σχολεία που θέλουν να συνεργαστούν με καθηγητές που διδάσκουν τις δύο γλώσσες ή που αναζητούν κατάλληλα βιβλία. Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας σκοπεύουν σε συνάντησή τους με τον Υπουργό Παιδείας, Νικ Γκιμπ, να του παρουσιάσουν τους στόχους τους για την εισαγωγή των δύο γλωσσών στην διδακτέα ύλη των σχολείων μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η Μπέτανι Χιουγκς, οι μαθητές που έχουν διδαχθεί κλασικές γλώσσες απορροφούνται πιο εύκολα στην ενήλικη ζωή τους, από την αγορά εργασίας. Αμερικανική μελέτη έχει δείξει ότι οι μαθητές που διδάσκονται λατινικά παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις στα αγγλικά, τα μαθηματικά, ενώ μαθαίνουν πιο εύκολα άλλες ξένες γλώσσες. «Είναι τραγωδία, με την ελληνική έννοια του όρου, να στερούμε από τα παιδιά αυτή την ευκαιρία», αναφέρει στους Sunday Times η Χιουγκς.

από την εφημερίδα Ελεύθερη Ζώνη  http://www.elzoni.gr/html/ent/267/ent.4267.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...