Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Το κάστρο της Φυλάγρας

Μετά το 1204 η Εύβοια αποτελούσε κτήση των Λατίνων, ενώ ακόμα κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, το νησί κατατμήθηκε σε διάφορα φέουδα των κατακτητών (Ενετών, Φράγκων, Καταλανών) οι οποίοι μάλιστα πολλές φορές συγκρούονταν μεταξύ τους.

Επιπροσθέτως τόσο το γεγονός ότι η Εύβοια ως νησί διέτρεχε άμεσα κίνδυνο στις ακτές της να δεχθεί επιδρομές  πειρατών, αλλά και το γεγονός επίσης της παρουσίας εσωτερικών αντιπάλων όπως αυτή  του ιππότη Λικάριου κατά τον 13ο αιώνα, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας οχύρωσης των πόλεων ή μεμονωμένων φρουρίων ή απλά παρατηρητηρίων- κυρίως κοντά στις ακτές.

Ένα φρούριο της Εύβοιας –το οποίο υπήρχε από την αρχαιότητα- και το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά την εποχή της υστεροβυζαντινής περιόδου, ήταν το κάστρο της Φυλάγρας το οποίο προστάτευε τον ομώνυμο όρμο αλλά και τις ακτές του σημερινού χωριού Γιαννιτσίου-οι οποίες θεωρούνται κατά μία εκδοχή ως η θέση των αρχαίων Κοίλων.
Το συγκεκριμένο κάστρο, λόγω της γεωγραφικής θέσης στην οποία ήταν κτισμένο, χρησίμευε και ως παρατηρητήριο των πλοίων που περιέπλεαν από και προς το βόρειο Αιγαίο αλλά και εκείνων που περνούσαν από το ακρωτήρι του Κάβο Ντόρου.

Θα  μπορούσε μάλιστα χωρίς υπερβολή να χαρακτηρισθεί ως ένα «ραντάρ» της εποχής εκείνης εφόσον θα μπορούσε να επιβλέπει τις θέσεις αλλά και τις κινήσεις των πλοίων, που κινούνταν στην θαλάσσια περιοχή του βορείου Αιγαίου και κυρίως εκείνων που πλησίαζαν στις ανατολικές ακτές της Εύβοιας.

Σήμερα έχουν απομείνει κάποια ερείπια, τα οποία θυμίζουν οτι εκεί κάποτε βρισκόταν ένα ακόμα φρούριο, μιας συγκεκριμένης περιόδου της ιστορίας μας.
Τέλος να αναφερθεί ότι μπορει ο καθένας  να δεί  ακομα  πως ηταν χτισμενο το κάστρο, καθώς επίσης  και το αδρευτικο του συστημα.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...