Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Μελέτιος, ο γεωγράφος του 17ου αιώνα που αναφέρει την Κάρυστο

Μελέτιος Μήτρου, μητροπολίτης Αθηνών (1661, Ιωάννινα - 1714, Κωνσταντινούπολη)
Ιεράρχης και διδάσκαλος, ο Μελέτιος ανέπτυξε ευρεία συγγραφική δραστηριότητα με κείμενα επιστημονικού και θεολογικού περιεχομένου. Διετέλεσε επί σειρά ετών μητροπολίτης Αθηνών, ενώ προηγούμενα κατείχε την αρχιεπισκοπή Ναυπάκτου και Άρτης.


Καταγόταν από επιφανή οικογένεια των Ιωαννίνων και το κοσμικό του όνομα ήταν Μιχαήλ Μήτρος ή Μήτρας. Ο πατέρας του λεγόταν πιθανότατα Μήτρος, ενώ στην οικογενειακή του κατάσταση αναφέρονται δύο τουλάχιστον αδελφές. Πήρε το προσωνύμιο γεωγράφος εξαιτίας του έργου του Γεωγραφία παλαιά και νέα, αλλά είναι γνωστός και ως Μελέτιος, μητροπολίτης Αθηνών.

Όσον αφορά το τετράτομο γεωγραφικό του σύγγραμμα, βασίστηκε σε πληροφορίες διαφόρων παλαιοτέρων και συγχρόνων του συγγραφέων από κοινού με τις δικές του τοπογραφικές και αρχαιοδιφικές παρατηρήσεις. Διατυπωμένο στην κοινή διάλεκτο προς όφελος των περισσοτέρων, υπήρξε το βασικό διδακτικό εγχειρίδιο για το μάθημα της γεωγραφίας στα Ελληνόφωνα σχολεία του 18ου αιώνα.

Πηγές από τη σελίδα

Στο έργο του «Παλαιά και νέα γεωγραφία» και συγκεκριμένα στο τρίτο τόμο, αναφέρεται και στην Εύβοια καθώς και σε πόλεις ή περιοχές που βρίσκονται στο νησί.
Αναφορές φυσικά υπάρχουν και για την Κάρυστο αλλά και για άλλες περιοχές της νότιας Εύβοιας.

«Η Εύβοια, η οποία και Ευρίπος καλείται, και υπό των Ιταλών Νεγροπόντε, υπό δε των τούρκων Έγριπο, ευρίσκεται τόσον πλησίον εις τω στερεώ ώστε είναι δυνατόν να ενωθή με αυτώ δια Γεφύρας»

Για τη Κάρυστο
«είτα η Κάρυστος πόλις της Εύβοιας, ευρισκομένη υπό τη ΄Όχη τω όρει»

«Η Κάρυστος είχε θρόνον Επισκόπου, υπό τον Αθηνών Μητροπολίτην..»

«η Κάρυστος θεωρεί κατά των Αττικών, ον το μεταξύ της Καρύστου, και της Καλής Ακτής είναι νήσος, Μύρτο καλούμενη, και κοινώς της Κυράς το νησί..»

Για τα Στύρα και το Μαρμάρι

«ου πολύ σμακράν της Καρύστου είναι τα Στύρα, κοινώς Στούρα λεγόμενα, ομοίως και το Μαρμάριον, εις το οποίον ήτον Λατομίον των Καρύστιων κιόνων»

Πηγές από «Παλαιά και Νέα Γεωγραφία» έκδοση Βενετία 1807 τόμος ΙΙΙ σελ. 6-10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...