Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Χάρτης (σχέδιο) της Εύβοιας κατά τον 7ο πΧ αιώνα

Χάρτης από αρχείο
Ευβοϊκών σπουδών,
τόμος ΙΕ σελ.290
Χάρτης όπου απεικονίζεται η αρχαία Εύβοια έως τον Ζ π.Χ αιώνα, καθώς και οι πόλεις ή περιοχές που υπήρχαν την εποχή εκείνη.

Στην νότια Εύβοια αναφέρεται (κάθετα) το όνομα του αρχαιοελληνικού φύλου των Δρυόπων, που είχε εγκατασταθεί στην περιοχή κατά την αρχαιότητα.

Ακόμη επισημαίνονται στο νότιο τμήμα του νησιού, τα Στύρα, το νησί Πεταλιοί καθώς επίσης η Κάρυστος και το όρος Όχη, τα οποία μάλιστα αναφέρονται ξεχωριστά από αρχαίους συγγραφείς και ιδίως τον Στράβωνα.
Στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού επισημαίνεται η Γεραιστός (σημερινό Καστρί), η νησίδα Μύρτος, το ακρωτήρι Καφηρέας καθώς επίσης και τα Κοίλα Ευβοίας (σημερινό Γιαννίτσι) ακόμη το θαλάσσιο τμήμα μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου αναφέρεται ως Μυρτώο πέλαγος.

παρατηρήσεις
Να σημειωθεί ότι  κατά την αρχαιότητα γενικότερα, οι μόνες περιοχές στο Καφηρέα που παρουσίασαν κάποια δραστηριότητα ,  ήταν η Αρχάμπολη και η Γεραιστός, η πρώτη ήταν μεταλλείο και η δεύτερη λιμάνι, ππεριοχές δηλαδή  οι οποίες  βρίσκονταν κοντά στις ακτές. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή Αντιά που κατοικήθηκε κατά την διάρκεια των Περσικών πολέμων και αυτή από εγκαταλειμμένο τμήμα στρατού, το οποίο ευρισκόμενο σε εχθρική χώρα το πιο λογικό ήταν να καταφύγει σε μια πιο ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή. Ακόμα και άλλες περιοχές να κατοικήθηκαν κατά την αρχαιότητα στο Καφηρέα, (ένας μεγάλος  οικισμός για παράδειγμα) των οποίων το όνομα και η τοποθεσία παραμένει άγνωστη, το πιο πιθανό θα ήταν να βρίσκονται κοντά στις ακτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...