Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Δήμος Καρυστίας (σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτη)

Ο Δήμος Καρύστου (Καρυστίας)  είναι δήμος της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που θα συσταθεί με το Πρόγραμμα Καλλικράτης την 1η Ιανουαρίου 2011. Θα προκύψει από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Καρύστου, Στυρέων και Μαρμαρίου και την Κοινότητα Καφηρέως.
Η έκταση του νέου Δήμου  είναι 672.43 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 14.645 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του δήμου ορίστηκε η Κάρυστος.



Αποτελεί Πρωτοβάθμιο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και θα  διοικείται από το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο που εκλέχτηκε  με καθολική ψηφοφορία ανάμεσα στους δημότες και τους μόνιμους κατοίκους στις 7 Νοεμβρίου,  δήμαρχος του νέου δήμου, που καταλαμβάνει ολόκληρο σχεδόν  το γεωγραφικό τμήμα της Νότιας Εύβοιας, είναι ο κ. Νικόλαος Μανώλης.

Ο δήμος χωρίζεται επίσης σε διαμερίσματα με την επίσημη ονομασία «δημοτικές ενότητες» και αυτές με τη σειρά τους σε «κοινότητες». Οι τελευταίες διαθέτουν δικά τους συμβούλια, ο ρόλος αυτών όμως είναι συμβουλευτικός και δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις.

Πιο συγκεκριμένα
Δημοτική ενότητα (πχ Καρύστου, Καφηρέως κτλ) είναι ένας όρος της τοπικής αυτοδιοίκησης που εισήχθη το 2010 με το Πρόγραμμα Καλλικράτης και περιγράφει τη βασική υποδιαίρεση ενός δήμου που δημιουργήθηκε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Γεωγραφικά, ταυτίζονται με τις επικράτειες των ΟΤΑ που συγχωνεύθηκαν (πχ Μαρμαρίου ,Στυρών κτλ) διοικητικά, δεν αποτελούν αυτοδιοικούμενο θεσμό ούτε διαθέτουν δικό τους συμβούλιο, αλλά σε κάθε δημοτική ενότητα αντιστοιχεί ένας αντιδήμαρχος (διορισμένος από το δήμαρχο) με ειδικές αρμοδιότητες.

Κοινότητα είναι ένας συνήθης όρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος ορίζει μια διοικητική μονάδα. Η εν γένει θέση της στη διοικητική ιεραρχία δεν είναι σταθερή, αλλά αλλάζει ανάλογα με τη χρονική περίοδο και τη χώρα στην οποία αναφερόμαστε.

Για την ιστορία
H κοινότητα θεσπίσθηκε ως οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης το 1912 επί Ελ. Βενιζέλου, με το νόμο Περί Δήμων και Κοινοτήτων (επισήμως ΔΝΖ 1912). Για την ακρίβεια το προσχέδιο όριζε ως πρωτοβάθμιο ΟΤΑ το δήμο και έκανε διάκριση ανάμεσα σε «αστικούς» και «αγροτικούς», όμως στην τελική μορφή του νόμου ο όρος αγροτικός δήμος είχε αντικατασταθεί από την κοινότητα.

Η κοινότητα ήταν λοιπόν ο ΟΤΑ που συγκροτείτο έξω από τα όρια των πόλεων και αποτελείτο από μία κωμόπολη ή από ένα χωριό και τους εξαρτώμενους από αυτό οικισμούς. Υπεύθυνο για τη διοίκησή της ήταν το Κοινοτικό Συμβούλιο. Επικεφαλής του τελευταίου ήταν ο κοινοτάρχης ή πρόεδρος, ο οποίος άλλοτε εκλεγόταν άμεσα από το λαό, άλλοτε έμμεσα από το συμβούλιο.
 πηγή βικιπαίδεια (με κάποιες προσθήκες)
δημοτική ενότητα
κοινότητα

Αναλυτικά στοιχεία του νέου Δήμου Καρύστου (πηγή ΦΕΚ 11/08/2010 αρ.φύλλου 1292)


 ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ (Έδρα: Κάρυστος) 14.645
  1.ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΥΣΤΟΥ 7.144
Δημοτική Κοινότητα Καρύστου 5.011
Τοπική Κοινότητα Αετού 518
Τοπική Κοινότητα Γραμπιάς 352
Τοπική Κοινότητα Καλυβίων 716
Τοπική Κοινότητα Μύλων 166
Τοπική Κοινότητα Πλατανιστού 381

2. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΦΗΡΕΩΣ 1.003
Τοπική Κοινότητα Αμυγδαλέας 552
Τοπική Κοινότητα Κομίτου 451

3. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ 3.152
Τοπική Κοινότητα Αγίου Δημητρίου 301
Τοπική Κοινότητα Ακταίου 86
Τοπική Κοινότητα Γιαννιτσίου 274
Τοπική Κοινότητα Καλλιανού 357
Τοπική Κοινότητα Κατσαρωνίου 151
Τοπική Κοινότητα Μαρμαρίου 1.367
Τοπική Κοινότητα Μελισσώνος 36
Τοπική Κοινότητα Παραδεισίου 253
Τοπική Κοινότητα Στουππαίων 327

3. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΥΡΕΩΝ 3.346
Τοπική Κοινότητα Αλμυροποτάμου 543
Τοπική Κοινότητα Μεσοχωρίων 478
Τοπική Κοινότητα Νέων Στύρων 1.362
Τοπική Κοινότητα Πολυποτάμου 146
Τοπική Κοινότητα Στύρων 817

σημείωση μόλις δημιουργηθεί η επίσημη ιστοσελίδα του δήμου, καθώς επίσης και τα νέα στοιχεία επικοινωνίας (email, τηλ κτλ) θα καταχωρηθούν σε νέα ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...