Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Οι τέσσερις μεγαλύτεροι ηγέτες της νεότερης Ελλάδας

Ιωάννης Καποδίστριας
Ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, ο οποίος ανέλαβε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο σε μία κατεστραμμένη χώρα, χωρίς πόρους και καμία υποδομή, και προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο έξω από την Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ λέγεται μάλιστα ότι εκείνη την ημέρα πήγαινε να τακτοποιήσει το εκκλησιαστικό ζήτημα.

Χαρίλαος Τρικούπης
Ο Πρωθυπουργός ο οποίος υλοποίησε πολλά έργα στη χώρα με στόχο τον εκσυγχρονισμό της και γι' αυτό αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς που πέρασαν από αυτή.
Η δράση του Χαρίλαου Τρικούπη στην Ελλάδα, θεωρείται ως μία από τις πιο καθοριστικές για τη μετάβαση της χώρας στον 20ο αιώνα. Το έργο του προκάλεσε πολλές φορές διχογνωμίες και αντιδράσεις την εποχή εκείνη, όμως τα αποτελέσματά του σε πολλές περιπτώσεις είναι ορατά ακόμα και στη σύγχρονη και μεταγενέστερη Ελλάδα.

Ελευθέριος Βενιζέλος
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Έπαιξε ένα σπουδαίο ρόλο κυρίως όσον αφορά την εξωτερική πολιτική ενώ ακόμα πρωταγωνίστησε στην αυτονομία της Κρητικής Πολιτείας και την οριστική ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, συνέβαλε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, στην είσοδο της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και στην οργάνωση της χώρας στα πρότυπα αστικού κράτους διατελώντας πάρα πολλές φορές πρωθυπουργός.

Ιωάννης Μεταξάς
Αναμφισβήτητα θα υπήρχε ως ένα επιπλέων όνομα, στο κατάλογο των Ελλήνων πρωθυπουργών, αν δεν είχε συνδεθεί κυρίως με το ιστορικό «ΌΧΙ» και την αντίσταση της Ελλάδας εναντίων των δυνάμεων του άξονα, καθώς αποτέλεσε την πρώτη νίκη εναντίων τους και η αιτία αργότερα της διαφορετικής έκβασης του  πολέμου.

Με υλικό και από τη βικιπαίδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...