Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Μία άλλη προέλευση επώνυμων κατοίκων της περιοχής της Καρύστου.

Πολλά επώνυμα στην Ελλάδα, έχουν τις ρίζες του από την εποχή της τουρκοκρατίας, τα οποία τότε ήταν κάτι σαν «παρατσούκλια» και τα οποία έδιναν οι τούρκοι στους κατοίκους των διαφόρων περιοχών.

Το ίδιο ίσχυε φυσικά και για την περιοχή της Καρύστου, καθώς και για το ευρύτερο τμήμα της νότιας Εύβοιας. Επώνυμα πολλών κατοίκων της περιοχής που υπάρχουν ακόμα και σήμερα και τα οποία ανάγονται σε αυτή την περίοδο.

Εξαίρεση αποτελούσαν οι κάτοικοι στην τοποθεσία του σημερινού χωριού Βατήσι και γενικότερα της περιοχής βορειοδυτικά της Καρύστου, η οποία λόγω της υψομετρικής της θέσης θεωρούταν ασφαλής την εποχή εκείνη από τις επιδρομές ή αυθαιρεσίες των τούρκων.

Έτσι λόγω το ότι οι κάτοικοι δεν είχαν τόσο άμεση επαφή με τους τούρκους, είχε και ως συνέπια να μην τους είχαν αποδοθεί κάποια ονόματα, με απλά λόγια δεν είχαν επώνυμα. Όταν απελευθερώθηκε η Εύβοια και στην συνέχεια καταγράφηκε και ο πληθυσμός, οι κάτοικοι εκείνοι μη έχοντας κάποιο επώνυμο, πρόσθεσαν απλά το όνομα τους, με απλά λόγια επίθετα που δεν υποδηλώνουν ιδιότητα ή καταγωγή αλλά απλώς ένα όνομα. Ενδεικτικά τέτοια επίθετα είναι το Κώστας Κώστας, Μανώλης Μανώλης, Μιχάλης Μιχάλης κτλ και τα οποία μάλιστα υπάρχουν και σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...