Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Οι δυνατότητες του ανθρώπου.. δεν γνωρίζουν σύνορα

Ο τόπος όπου ζει κάποιος άνθρωπος άλλα και  το περιβάλλον γενικότερα  είτε οικογενειακό, είτε φιλικό, είτε κοινωνικό παίζει σημαντικό ρολό στην εξέλιξη και στην μετέπειτα δραστηριότητα του κάθε ανθρώπου.Είναι γεγονός εκείνοι όπου ζουν σε μεγάλες πόλεις ή σε ένα  σε περιβάλλον με μορφωμένους ανθρώπους για παράδειγμα, έχουν άλλα  βιώματα και  το αποτύπωμα που θα τους αφήσει  θα καθορίσει  την εξέλιξη τους διαφορετικά, από κάποιον ο οποίος  είτε ζει σε ένα χωριό  ή με ανθρώπους με χαμηλότερη μόρφωση στο περίγυρο του.



Το ίδιο ισχύει και με ανθρώπους , οι οποίοι ζουν σε πλούσιες χώρες ή που τους δίνουν τη δυνατότητα από πολύ μικρούς να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους ή το ενδιαφέρων τους για κάτι. Στη Βραζιλία για παράδειγμα όπου το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής και  όλοι από μικροί ασχολούνται με το συγκεκριμένο  άθλημα,βλέπουμε πόσοι καλοί ποδοσφαιριστές έχουν αναδειχθεί παγκοσμίως.

Στο Αφγανιστάν ή στο Ιράκ πάλι , όπου ζουν άνθρωποι με όλες τις δυνατότητες της δημιουργίας δεν μπορούν να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους σε πολλά γιατί άπλα είναι..βομβαρδισμένοι,άμα βλέπει τη «μούρη»  του άλλου «κατεβασμένη» λογικό  να είναι έτσι και  η δίκη του.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο τόπος παίζει σημαντικό ρολό,άλλα όχι τον απολυτό,επηρεάζει μέχρι σε ένα σημείο.Οι δυνατότητες και  η δημιουργικότητα του ανθρώπου δρουν ανεξάρτητα του τόπου.Άτομα κάτω από δυσμενείς συνθήκες και  παρόλο  τη φτώχεια τους  κατάφεραν να σπουδάσουν και  να γίνουν λαμπροί επιστήμονες,και τέτοια παραδείγματα  υπάρχουν από όλες τις χώρες.

Άλλη πάλι οι οποίοι  ζούσαν σε φτωχές περιοχές και  όμως χάρις στην εξυπνάδα τους και  τη δραστηριότητα τους κατόρθωσαν  να διακριθούν σε διαφόρους τομείς είτε του εμπορίου είτε της τέχνης κτλ. Βλέπουμε συγγραφείς όπου τα βιβλία τους, τα έγραψαν πολλές φορές κάτω από πολύς δύσκολες συνθήκες, και όμως να είναι καταπληκτικά.Ενώ σε πολυτελέστατα σπίτια και  γραφεία με όλες τις ευκολίες  πολλές φορές γράφονται άνοστα βιβλία χωρίς «μυρωδιά και  γεύση».

Ο τόπος ή το μέρος ή και το σπίτι όπου ζει ο καθένας έχει σημασία άλλα όχι πάντα.Οι δυνατότητες του ανθρώπου και  η δημιουργικότητα του,  δεν τα περιορίζει ούτε ο τόπος,ούτε το κλίμα,ούτε ο χρόνος. Δεν γνωρίζουν σύνορα.Είναι σαν το ποδήλατο που μπορεί να κινηθεί και στην άσφαλτο αλλά και στο χωματόδρομο και  στην ευθεία αλλά και στη ανηφόρα, αρκεί ο αναβάτης να πατήσει τα πετάλια και  να του δώσει κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...