Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Μερικά πράγματα που δεν γνωρίζαμε για το Facebook


Η πιο δημοφιλής σελίδα κοινωνικής δικτύωσης κρύβει πίσω της πολλά μυστικά που λίγοι ξέρουν και που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε σε αυτή...

1. Το facebook ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2004 από τον Mark Zuckerberg που ήταν 19 χρονών τότε και φοιτούσε στο πανεπιστήμιο του Harvard. Μέχρι το τέλος του έτους περισσότερος από τον μισό φοιτητικό πληθυσμό του Harvard είχε εγγραφεί στη νέα υπηρεσία.


2. Το 2008 ο Mark Zuckerberg πλήρωσε 65 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση για να κλείσει μια δικαστική μάχη που είχε με τον πρώην συγκάτοικό του για το κατά πόσον ο Mark έκλεψε την ιδέα του facebook από αυτόν.

3. Το Facebook έχει περισσότερους από 250 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και περισσότερους από 900 υπαλλήλους.

4. Περίπου 100 εκατομμύρια χρήστες μπαίνουν στο facebook τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

5. Το facebook αφήνει αρκετά cookies στον υπολογιστή σας, μικρά αρχεία που χρησιμοποιούνται αργότερα από άλλες σελίδες για να «διαβάσουν» την δραστηριότητά σας στο facebook.

6. Από το 2004 μέχρι και το 2009 το facebook είχε στους όρους του ότι μπορεί να κρατήσει όλα τα προσωπικά στοιχεία από τον λογαριασμό σου, τα οποία αποτελούσαν δική του περιουσία και μπορούσε να τα εκμεταλλευτεί όπως ήθελε. Αυτό ίσχυε και για λογαριασμούς που έχουν κλείσει από τον χρήστη. Τώρα το facebook ισχυρίζεται ότι αυτό έχει αλλάξει.

7. Πέρσι το facebook προσέλαβε τον Ted Ullyot στην θέση του γενικού συμβούλου. Ο Ted Ullyot είχε υπηρετήσει για χρόνια σαν δικηγόρος της CIA και έγινε γνωστός για τις θέσεις του που αρνούνταν τον σεβασμό των προσωπικών δεδομένων στην έρευνα για τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία.

8. Το facebook «ΔΕΝ εγγυάται ότι στα προσωπικά δεδομένα και αρχεία που ανεβάζετε στο site δεν θα έχει πρόσβαση κάποιος τρίτος»

9. Το facebook πληροφορείται για τις κινήσεις σας στο internet από πάνω από 40 μεγάλα sites που έχουν συνάψει συνεργασία μαζί του.

10. Μια προσωπική φωτογραφία από λογαριασμό χρήστη του facebook κατέληξε σε Δανέζικη εφημερίδα σε άρθρο για την βιομηχανία του σεξ. Η ιδιοκτήτρια της φωτό, που δεν είχε εγκρίνει, κινήθηκε δικαστικά αλλά έχασε την δίκη (αφού το facebook είναι ο ιδιοκτήτης των ανεβασμένων φωτογραφιών.

11. Στις 24 Οκτωβρίου 2007 το facebook συμφώνησε να πουλήσει στην Microsoft ένα κομμάτι 1.6% των μετοχών του για 240 εκατομμύρια δολάρια. Από τότε η Microsoft σαν συνέταιρος έχει πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του facebook.

12. Ο Mark Zuckerberg, ιδρυτής και κύριος μέτοχος του facebook, είναι ο νεαρότερος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο. Γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1984 και σήμερα «αξίζει» περίπου 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια (κάτι περισσότερο από 1 δίς ευρώ)

13. Αρκετές ήταν οι εγκληματικές οργανώσεις που χρησιμοποίησαν το facebook για να οργανωθούν.

14. Η κυβέρνηση του Ιράν μπλόκαρε το facebook στην χώρα ένα μήνα πριν από τις εκλογές του 2009 για να διατηρήσει τον έλεγχο της κοινής γνώμης

15. Παρόλο που το facebook ισχυρίζεται ότι έχει υψηλά επίπεδα ασφαλείας, δύο φοιτητές του MIT κατάφεραν να κατεβάσουν πάνω από 70000 προφίλ χρηστών χρησιμοποιώντας ένα automated script.

16. Οι λογαριασμοί χρηστών που είχαν δηλώσει περίεργα ονόματα όπως “Leboe” ή “Allien” ακυρώθηκαν από το facebook χωρίς καμία προειδοποίηση παρόλο που στην γλώσσα τους αυτές οι λέξεις δεν σημαίνουν τίποτα.

17. Το facebook διαγράφει φωτογραφίες που δείχνουν μητέρες να θηλάζουν. Ακόμα και λογαριασμοί έχουν κλείσει για αυτό τον λόγο.

18. Μπορείς να αγοράσεις μέχρι και 5000 «φίλους» για τον λογαριασμό σου στο facebook από μια εταιρεία που ονομάζεται usocial

από τη σελίδα http://www.music.net.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...