Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Αλ Τζαζίρα : Κάτι το διαφορετικό για τις Αραβικές χώρες

«Προάγγελος της αλλαγής» το Αλ Τζαζίρα;
Μετά τις απαγορεύσεις στο διαδίκτυο το καθεστώς Μουμπάρακ "έκοψε" και τις μεταδόσεις του Αλ Τζαζίρα στη χώρα εκτιμώντας ότι ο δημοφιλής στις αραβικές χώρες τηλεοπτικός σταθμός ενθάρρυνε τις κινητοποιήσεις των πολιτών.

Δημοσιογραφία που δεν τρομοκρατείται; Μέχρι πριν από 14 χρόνια κάτι τελείως άγνωστο στις αραβικές χώρες, θα πει ο Φαϊσάλ αλ Κασέμ, ένας από τους τηλεοπτικούς αστέρες του Αλ Τζαζίρα (Al-Jazeera): "Ακούγαμε την αραβική εκπομπή του BBC ή το Radio Monte Carlo ή τη Φωνή της Αμερικής ή το Radio Israel. Πρόκειται για μέσα ενημέρωσης που συμβάλουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στον αραβικό κόσμο, όχι όμως για αραβικά μέσα. Με το Αλ Τζαζίρα ξεκίνησε η αλλαγή".

Η εκπομπή του είναι σήμερα μια από τις πιο δημοφιλείς στον αραβικό κόσμο. Οι συζητήσεις στα τηλεοπτικά πάνελ είναι πάντοτε ιδιαίτερα έντονες, καθώς η εκπομπή ασχολείται συχνά με θέματα που θεωρούνται ταμπού. Για παράδειγμα: μπορεί να συμβιώσουν δημοκρατία και Ισλάμ;
"Πολλές αραβικές χώρες δεν μου επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα, είμαι στη μαύρη λίστα", λέει ο δημοσιογράφος.
 "Η εκπομπή μου έχει οδηγήσει συχνά σε διπλωματική κρίση μεταξύ του Κατάρ και πολλών αραβικών χωρών. Πέντε χώρες έχουν ανακαλέσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας τους πρέσβεις τους από τη Ντόχα. Κάθε τόσο δέχομαι απειλητικές επιστολές".

Πολλοί από τους δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα έχουν εργαστεί παλαιότερα στο BBC. Προσπαθούν, όπως λένε οι ίδιοι, να δώσουν βήμα σε όλους. Το Αλ Τζαζίρα ήταν ο πρώτος αραβικός τηλεοπτικός σταθμός που έδωσε βήμα ακόμη και στους Ισραηλινούς. Προσπαθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με όλους, τόσο με τη Χαμάς όσο και με το Ισραήλ, με το Ιράν αλλά και τις ΗΠΑ. Με την ίδρυσή του ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι κατάφερε να βάλει το Κατάρ στην παγκόσμια σκακιέρα. Το Αλ Τζαζίρα θεωρείται σήμερα ένα άτυπο, ανεπίσημο εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής του Κατάρ.

Πάνω από όλα όμως ο σταθμός ήταν και παραμένει η φωνή όλων των αδύναμων λέει ο Νίγκελ Πάρσονς, επικεφαλής του αγγλόφωνου προγράμματος του σταθμού, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 4 χρόνια: "Ως σταθμός είμαστε με το μέρος των Παλαιστινίων. Οι Ισραηλινοί όμως θα έχουν πάντα το δικαίωμα να απαντούν. Δεν μπορείς να προσεγγίζεις μια υπόθεση με απόλυτη ουδετερότητα. Φυσικά και θα είμαστε περισσότερο με το μέρος των ανθρώπων που τελούν υπό κατοχή και όχι με τις κατοχικές δυνάμεις".

Αξιοσημείωτο είναι το περιστατικό που καταγράφτηκε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του σεΐχη στην Ουάσιγκτον πριν από μερικά χρόνια. Εισερχόμενος στο γραφείο του τότε Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι αντίκρισε έναν μεγάλο φάκελο με την επιγραφή Αλ Τζαζίρα. Ο Τσέινι του είπε ότι ήθελε να παραπονεθεί για το τρόπο με τον οποίο κάλυπτε ο σταθμός τα τεκταινόμενα στο Ιράκ. Ο σεΐχης απάντησε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να απευθυνθούν στους συντάκτες του σταθμού στη Ντόχα και αποχώρησε αμέσως από την αίθουσα. Η συνάντηση διήρκεσε μόλις 7 δευτερόλεπτα.


πηγή Α.Π.ΕΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...