Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Σούνιο:Ένα λιμάνι της αρχαιότητας


Εικ.1
 Ο λιμένας του Σουνίου λειτούργησε ως προωθημένη ναυτική βάση - παρατηρητήριο των Αθηναίων για την επιτήρηση των εισόδων του Σαρωνικού και του Ευβοϊκού κόλπου, όπως και για την εξασφάλιση των κοντινών ορυχείων του Λαυρίου, καθώς και του δρομολογίου των σιτοφόρων πλοίων προς την Αθήνα, στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, όπως σημειώνει ο Θουκυδίδης (Ιστορία 8.4). Έτσι, εξηγείται η οικοδόμηση του νεωσοίκου για τη ναυλοχία πολεμικών πλοίων.


Στον αναφερόμενο από τον Παυσανία λιμένα (Αττικά Ι.1), που πρέπει να ταυτιστεί με τον ορμίσκο στα δυτικά του ακρωτηρίου, μπορούσαν να σύρονται στην αμμώδη παραλία εμπορικά σκάφη, ή να εξυπηρετούνται από πρόχειρες λιμενικές κατασκευές, που δεν άφησαν ίχνη, αν και σώζονται βυθισμένα κατάλοιπα στον όρμο που πιθανόν να σχετίζονται με λιμενικές κατασκευές (Βλ. Baika 2005 και Παπαχατζής 1974, 89 - Εικ. 1).

Εποχή κατασκευής
Η κατασκευή των νεωσοίκων τοποθετείται στον 5ο ή τον 3ο αι. π.Χ. Ο όρμος χρησιμοποιείται ως αγκυροβόλιο πιθανότατα από τον 7ο αι. π.Χ., οπότε αρχίζει η ακμή των ιερών που θα καταλήξει στον τειχισμένο κλασικό οικισμό του 5ου αι. π.Χ.

Γενική περιγραφή

Εικ.2

Από τα λιμενικά έργα παραμένουν μόνο τα λαξεύματα και οι ράμπες ανέλκυσης/καθέλκυσης από ένα διπλό νεώσοικο, ως επίσης και τμήμα μαρμάρινου τοίχου, στα νοτιοανατολικά του όρμου. Ο νεώσοικος είχε πιθανόν δίρρηκτη στέγη, ενδεχομένως σε δύο επίπεδα (Kenney 1947, 199). Αναφέρονται επίσης κατάλοιπα κατασκευών εντός της θάλασσας στην περιοχή του νεωσοίκου και του παρακείμενου όρμου (Baika 2005). Η έρευνα όμως δεν έχει ολοκληρωθεί για την εξακρίβωση της χρήσης τους.



Ευρήματα της περιοχή υπάρχουν στο Εθνικό Mουσείο κυρίως γλυπτά, ενώ σωζόμενες κατασκευές αποτελούν οι Νεώσοικοι .
Σήμερα αποτελεί ένα φυσικό λιμένα, ο όρμος του οποίου είναι ανοικτός στο πέλαγος προς τα νοτιοδυτικά ενώ προστατεύεται εν μέρει από μικρή βραχονησίδα.

Εικ.1 Αναπαράσταση του μυχού του όρμου του Σουνίου, όπου αποδίδονται λιμενικές κατασκευές
(Παπαχατζής 1974, 89)

Εικ.2 Αναπαράσταση του οχυρωμένου ακρωτηρίου. Διακρίνεται η εγκατάσταση του νεωσοίκου
(Παπαχατζής 1974, 90)


Πηγή Λιμενοσκόπιο http://www.limenoscope.ntua.gr/show_port.cgi?lan=el&id=49
Φώτο http://www.limenoscope.ntua.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...