Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Από τον μέγα Πέτρο στον Βλαδίμηρο Πούτιν

Το ενδιαφέρων των Ρώσων για τη περιοχή της Μεσογείου δεν είναι κάτι καινοφανές. Υπήρχε από το 18ο αιώνα, όπου τσάρος τότε ήταν ο μέγας Πέτρος και ο όποιος ήταν ο πρώτος που ονειρευόταν την αναβίωση του Βυζαντίου.

Στη πορεία των χρόνων και οι επόμενοι τσάροι είχαν επεκτατικές βλέψεις προς τα νότια, αναζητώντας πάντα μια έξοδο στη μεσόγειο. Εμπόδιο τότε σε αυτές τις βλέψεις ήταν η οθωμανική αυτοκρατορία.Δεν ήταν τυχαίοι άλλωστε οι Ρωσοτουρκικοί πόλεμοι που έγιναν κατά την διάρκεια του 18ου αλλά και του 19ου αιώνα, των όποιων τα κίνητρα είχαν να κάνουν με τη θρησκεία, με τη ρομαντική ιδέα να απελευθερώσουν την Κωνσταντινούπολη άλλα και για να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα της μεσόγειου.

Αρχές πλέων του 21ου αιώνα η Ρωσία, με πρόεδρο τον Βλαδίμηρο Πούτιν, υστέρα από μια περίοδο εσωστρέφειας και ανάκαμψης, επιστρέφει δυναμικά στη παγκόσμια σκηνή διεκδικώντας το δικός της μερίδιο.

Πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακά καλές (αλλά όχι στενές) σχέσεις με τη Ρωσία, όπου η τελευταία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρων να συσφίξει αυτές τις σχέσεις και να συνεργαστεί σε πάρα πολλούς τομείς. Η Ελλάδα είναι μια χωρά των Βαλκανίων και η όποια είναι μέλος του N.A.T.O και της Ε.Ε ενώ τέλος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, δίνει πλεονέκτημα στη Ρωσία να παρακάμπτει τη τουρκιά όσο άφορα τομείς του εμπορίου και της ενέργειας.

Μέγας Πέτρος και Βλαδίμηρος Πούτιν δυο ηγέτες όπου έζησαν σε διαφορετικές εποχές έχοντας όμως κάτι κοινό, ο πρώτος μετέτρεψε τη Ρωσία από περιφερειακό βασίλειο σε μία αυτοκρατορία, και η όποια μάλιστα τότε ήταν μία από τις μεγάλες δυνάμεις, την εποχή εκείνη.

Ο δεύτερος παρέλαβε μια χωρά κατεστραμμένη, εξαιτίας του άκρατου καπιταλισμού και του ανεξέλεγκτου φιλελευθερισμού, μετατρέποντας την σε μία νέα υπερδύναμη ικανή να συναγωνιστεί τη δύση.

Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι είναι συνεχιστές του Βυζαντίου, δεν είναι τυχαίο ότι η Μόσχα ονομάζεται «Τρίτη Ρώμη» ενώ ο Δικέφαλος Αετός αποτελεί το επίσημο έμβλημα της χώρας τους. Άλλωστε είναι η χώρα που η απαρχή του πολιτισμού της θεωρείται η εποχή που Εκχριστιανιστήκαν από τους Βυζαντινούς.
Όλοι οι τσάροι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, να ηγηθούν κάποτε μιας Ορθόδοξης εκστρατείας, άραγε κάτι τέτοιο να υπάρχει ακόμα και σήμερα; .. το βέβαιο είναι ότι αν ποτέ συνέβαινε κάτι τέτοιο , αυτό ίσως και να σήμαινε και το τέλος μιας εποχής ή απλά το ξεκίνημα μίας άλλης..

1 σχόλιο:

  1. Ο διαχειριστής είναι ιστοριοδίφης!!!! Άλλη μία αναλυτική και γλαφυρή προσέγγιση!!!!! Μπράβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...