Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

«Port Dailo» ένα άγνωστο «λιμάνι» στην Νότια Εύβοια


Τμήμα από χάρτη του 1824
με τίτλο «Ταξίδι στην Ελλάδα» ,
έργο του Γάλλου Γεωγράφου
Jean Denis Barbie Du Bocage.
Στο χάρτη επισημαίνεται το λιμανί «Port Dailo»
μεταξύ των ακρωτηρίων Κάβο Μαντέλου ( Capo Mantelo)
και Κάβο Ντόρου (Capo Doro).

Οι χάρτες και μάλιστα οι παλαιότεροι, αποτελούν μια επιπλέων πηγή ιστορικών στοιχείων για περιοχές των οποίων οι ονομασίες δεν υφίστανται ενώ θα ήταν παντελώς άγνωστη και η ύπαρξης τους, ένα δεν είχαν επισημανθεί από τους σύγχρονους τους.

Οπωσδήποτε οι χάρτες αποτελούν ντοκουμέντα που πολλές φορές γίνονται η αιτία να γνωρίσουμε για περιοχές, πόλεις ή χωριά και τα οποία θα παρέμεναν στη λήθη του χρόνου, εάν δεν υπήρχε έστω μια μικρή σημείωση, της ονομασίας τους σε αυτούς.

Φυσικά κάτι τέτοιο ισχύει και για την Εύβοια και δη το νοτιοανατολικό της τμήμα, το οποίο για πολλά χρόνια παρέμενε άγνωστο και σε πολλές περιοχές εκεί, όχι μόνο δεν γνωρίζουμε την ονομασία που είχαν κατά το παρελθόν αλλά ούτε και την ακριβή χρονολόγηση τους.

Σε χάρτη, του Γάλλου Γεωγράφου Jean Denis Barbie Du Bocage, με χρονολογία 1824, επισημαίνεται στην νότια Εύβοια, και συγκεκριμένα μεταξύ των ακρωτηρίων Κάβο Μαντέλου και Κάβο Ντόρου, ένα σημείο με την ονομασία «Port Dailo».

Προφανώς θα πρόκειται για κάποιο φυσικό όρμο και το οποίο θα χρησίμευε ως καταφύγιο, κυρίως μικρών σκάφων, όταν θα επικρατούσαν δυνατοί άνεμοι, σε μία περιοχή που ως επί το πλείστον αποτελείται από βραχώδεις ακτές ενώ η ένταση των ανέμων είναι συνυφασμένη με αυτή.

Η τοποθεσία του
Για την τοποθεσία του λιμανιού ή θύρας υπάρχουν αναφορές από τους συγγραφείς Henry Alexander Scammell Dearborn και από τον Ιρλανδό James Hingston Tuckey όπου στα βιβλία τους με τίτλο « απομνημονεύματα σχετικά με το εμπόριο και την πλοήγηση του Εύξεινου Πόντου» (1819) στη σελ 308 και «Θαλάσσια γεωγραφία και στατιστικά στοιχεία» (1815)σελ.207 αναφέρουν ότι:
Port Dailo is a cove north of Cape Doro, open to the south-east. Off the middle point of the island is a groupe of islets called skiffi.

Το λιμάνι Dailo είναι ένας κόλπος (ή ορμίσκος) βόρεια του ακρωτηρίου Κάβο Ντόρου, ανοικτό στα νότιο ανατολικά. Έξω από το ενδιάμεσο σημείο του νησιού υπάρχει ένα σύμπλεγμα νησίδων που ονομάζονται skiffi.

Που βρισκόταν άραγε αυτό το «λιμάνι»;
Παρατηρήσεις-εκτιμήσεις.
Βάσει των αναφορών των συγγραφέων, πιθανώς να βρισκόταν στο ενδιάμεσο μεταξύ του Κάβο Ντόρου και του ακρωτηρίου Φυλάγρας, δηλ κάπου στις ακτές των σημερινών χωριών Καλλιανού, Αγίου Δημητρίου και Γιαννιτσίου.
Στην επισήμανση του χάρτη, ο οποίος τοποθετεί το «Port Dailo» μεταξύ των ακρωτηρίων Μαντέλου και Κάβο Ντόρου, και δεδομένου ότι το μόνο φυσικό λιμάνι σε αυτό το σημείο είναι αυτό της Γεραιστού (σημερινό Καστρί), το πιο πιθανό να εννοεί  την περιοχή της Αρχάμπολης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακτές στην συγκεκριμένη περιοχή αποτελούνται από απότομους γκρεμούς και συνεπώς δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο λιμάνι-έστω και ως καταφύγιο ακόμα και για ελάχιστες ώρες.
Η περιοχή της Αρχάμπολης μολονότι είναι εκτεθειμένη στους βορεινούς ανέμους εντούτοις είναι η μεγαλύτερη αμμουδιά αλλά και όρμος, κοντά στο ακρωτήριο, και δεν θα ήταν καθόλου απίθανο να χρησίμευε ως ένα ασφαλές αγκυροβόλιο ακόμα και για μεγαλύτερα πλοία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...