Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Θεόδωρος, ένας Καρυστινός στην άμυνα της Πόλης το 1453

Στην άμυνα της Πόλης
Ο Θεόδωρος Καρυστινός υπήρξε αρχηγός της φρουράς της Χάρσιας Πύλης, κατά την πολιορκία και  άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, και ο οποίος διεύθυνε με επιτυχία την άμυνα γύρω από την Πύλη. Μια ιδιαίτερη επιτυχία του, υπήρξε κατά την νύχτα της 18-19 Μαΐου (1453) και αφορά τόσο την άμυνα της φρουράς του και κυρίως τη παντελής καταστροφή οχυρώματος των πολιορκητών, το οποίο λόγω της απόστασης του από τα τείχη έθετε σε κίνδυνο όλη την άμυνα της Πόλης.
Η Πύλη στην οποία βρισκόταν ήταν ίσης σχεδόν σπουδαιότητας με την Πύλη του Ρωμανού, και πιθανότατα έπεσε μαχόμενος σε αυτή την θέση.
Αναφορές ιστορικών
Ονομαζόταν  άραγε απλώς  Καρυστινός ή του δόθηκε αυτό το προσωνύμιο λόγω της άμεσης καταγωγής του από την Κάρυστο; Αναφορές για εκείνον  υπάρχουν  από τον Βυζαντινό ιστορικό Γεώργιο Φραντζή ο οποίος γράφει «Θεοδώρω δε τω εκ Καρύστου, ανδρί πολεμιστή και δραστήριο τοξότη ησκημένω υπέρ άνθρωπον και Ιωάννη Γερμανώ, ανδρί τας του πολέμου μηχανάς ειδότι, εδόθη ίνα φυλάττωσιν εν τοις μ’ερεσι τοις Καλυγαρίοις».
Μια επιπλέων πληροφορία επίσης, παρέχει και ο ιστορικός Παπαρηγόπουλος, ο οποίος γράφει ότι «υπήρξεν εις των λογιώτερων ανδρών των χρόνων εκείνων»
Ούτως ή αλλιώς, ο Θεόδωρος ήταν πράγματι Καρύστινος είτε  είχε το επώνυμο αυτό, είτε του δόθηκε προσωπικά.
Πηγές  από το βιβλίο «ας γνωρίσουμε την Κάρυστο» σελ.190

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...