Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ο «ορισμός» του ακρωτηρίου Καφηρέα,από τον Μελέτιο τον Γεωγράφο.


Χάρτης της Ελλάδας ,πηγή
 Τα γνωστότερα ακρωτήρια της Ελλάδας, εξαιτίας της γεωγραφικής  θέσης την οποία βρίσκονται, είναι του Μαλέα (Κάβο Μαλέας), του Ταινάρο και ο Καφηρέας.
Ακρωτήρια που αποτελούν  πέρασμα για τα πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου αλλά και της Μεσογείου γενικότερα.
Το γνωστό ακρωτήρι της Εύβοιας
Το ακρωτήρι Καφηρέας, μολονότι βρίσκεται σε μια απομονωμένη και σχετικά άγνωστη περιοχή της Νοτιοανατολικής Εύβοιας, εντούτοις είναι γνωστό  ως το πιο δύσκολο αλλά και  επικίνδυνο πέρασμα  για τα πλοία, όχι μόνο της Ελληνικής αλλά και της διεθνής ναυσιπλοΐας.
Ακρωτήριο με το όνομα του οποίου οι δυνατοί άνεμοι και το τρικυμιώδες της θάλασσας εκεί, είναι σχεδόν ταυτόσημοι, ενώ ακόμα είναι γνωστό για τα διάφορα, γνωστά αλλά και άγνωστα, ναυάγια που συνέβησαν εκεί στην πορεία των χρόνων, ενώ το ομώνυμο στενό αποτέλεσε πεδίο δράσης  κυρίως το μεσαίωνα αλλά και στη νεότερη ιστορία της Ελλάδος.
Η ονομασία Καφηρέας, προήλθε προφανώς από τη Φοινικική γλώσσα, ενώ ακόμα με εκείνην αναφέρεται από Έλληνες και ξένους περιηγητές, σε διαφορετικές περιόδους.
Ο ορισμός από τον Μελέτιο τον Γεωγράφο
Τη πληρέστερη αλλά και πιο εύστοχη περιγραφή για το ακρωτήρι, τη δίνει ο Μελέτιος ο Γεωγράφος, ο οποίος στον έργο που συνέταξε και αφορά την περιγραφή διαφόρων περιοχών γράφει σχετικά.
Έπεται το τρίτον Ακρωτήριον της νήσου, το οποίον θεωρεί κατά τον Ελλήσποντον, το Καφάρειον δηλαδή, το οποίον και Καφηρεύς λέγεται, κ΄κοινώς Ξυλοφάγον, υπό δε των Ιταλών Κάβο δ Όρο.
 Καφηρεύς λέγεται κυρίως τόπος της θαλάσσης προς τοις Αιγιαλοίς, τραχύς και σκόπελοις διειλημμένος, κ΄άρμασι, και χοίρασι, και τα προς απόβασιν απορώτατος, άτε κρημνοίς περιστοιχιζόμενος, κ΄προς τοις άλλοις κακοίς έτι κ΄διηνεκέσι τοις ανέμοις περιπνεόμενος. Ίσως ωνομασθή από του καταπνείσθαι  διότι κατά τους παλαιούς Κάπος λέγεται το πνεύμα.
Μελετίου Γεωγραφία παλαιά και νέα, τόμος III (Βενετία, 1807) σελ.10
Επίλογος
Το παραπάνω κείμενο εκτός του ότι παρέχει μια επιπλέων αναφορά του ακρωτηρίου, αποτελεί και κατά κάποιο τρόπο τον ορισμό ή καλύτερα την «ορολογία» του Καφηρέα, και η οποία αποδόθηκε από έναν Κληρικό του 16ου αιώνα οποίος διετέλεσε Μητροπολίτης Άρτας και αργότερα Αθηνών, ενώ έμεινε στην ιστορία περισσότερο γνωστός ως Μελέτιος ο Γεωγράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...