Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Διόκλης ένας ιατρός της αρχαιότητας από την Κάρυστο

Περίφημος Ιατρός που έζησε κατά τον 4ο αιώνα π.Χ και ο οποίος καταγόταν από την Κάρυστο. Από τον πατέρα του Αρχίδαμο ή Αρκίδα ο οποίος  ήταν και αυτός γιατρός ,διδάχτηκε την ιατρική την οποία άσκησε στην Αθήνα.


Ήταν ο πρώτος γιατρός που έγραψε στην Αττική διάλεκτο, ενώ το έργο του περί θανάσιμων φαρμάκων θεωρείται το αρχαιότερο φαρμακολογικό σύγγραμμα. Έγραψε επίσης για την ανατομική, τη φαρμακολογία, τη διαιτητική, την γυμναστική, την εμβρυολογία, τη γυναικολογία, τη τοξική και τη βοτανική.
Με την κριτική που έκανε σε ορισμένα έργα του Ιπποκράτη, βοήθησε να αποδειχθεί η γνησιότητα ορισμένων βιβλίων, της λεγομένης συλλογής του Ιπποκράτη. Να αναφερθεί μάλιστα ότι είχε εφεύρει ένα χειρουργικό εργαλείο το «διόκλειον καυθίσκον» για την εύκολη εξαγωγή από το σώμα των ανθρώπων, των βελών και γενικότερα των βλημάτων.
Ο Διόκλης υπήρξε ο σημαντικότερος από τους πρώτους ριζοτόμους. Ενώ από τα πιο αξιόλογα έργα του αποτελεί το «Ριζοτομικό» το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο φαρμακογνωστικό βιβλίο και πηγή των μετέπειτα φαρμακολόγων, και στο οποίο περιγράφονται τα φυτά, η χρησιμότητα τους στην ιατρική, οι διάφορες ονομασίες και τα είδη τους και ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να ξεριζώνονται.
Τέλος να αναφερθεί ότι ήταν οπαδός της Σικελικής και αρχηγός της Δογματικής σχολής-παρακλάδι της σχολής των Ιπποκρατικών που μελετούσε την αιτιολογία των νόσων, την πρόγνωση κτλ-ενώ πολλά από τα έργα του αναφέρει ο περίφημος γιατρός από την Πέργαμο Γαληνός. Ονομάστηκε για την σοφία του «νέος Ιπποκράτης».
Πηγές από το βιβλίο «ας γνωρίσουμε την Κάρυστο» σελ.184
Αναμφισβήτητα ο Διόκλης υπήρξε μια επιπλέων προσωπικότητα κατά την αρχαιότητα, που καταγόταν από την Κάρυστο, και ο οποίος διακρίθηκε στην τέχνη και στην επιστήμη της ιατρικής. Ενώ ακόμα το σημερινό κέντρο υγείας  Καρύστου φέρει προς τιμήν του την ονομασία «Διόκλειον»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...