Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ερώτηση σχετικά με την κατάρρευση τμήματος του καναλιού του Μόρνου και τις ζημιές που προκλήθηκαν στο χωριό Σαράντι

Ερώτηση  για την κατάρρευση τμήματος του καναλιού του Μόρνου και τις ζημιές που προκλήθηκαν στο χωριό Σαράντι  υπέβαλαν προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε Γιώργος Μαρίνος από την Εύβοια και Γιάννης Γκιόκας 
Την Τρίτη 29 Μάρτη κατέρρευσε τμήμα του καναλιού που φέρνει το νερό από το Μόρνο στην Αθήνα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δεκάδες σπίτια και καταστήματα στο χωριό Σαράντι Βοιωτίας, να καταστραφούν πολλές αγροτικές καλλιέργειες, να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να μείνουν χωρίς νερό αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου.
Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι υπήρχαν ρωγμές στο συγκεκριμένο σημείο του καναλιού που κατέρρευσε, ότι το κανάλι σε πολλά σημεία είναι διαβρωμένο γιατί είναι απαρχαιωμένο και κακοσυντηρημένο.
Οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ , της Ν.Δ και της ΕΥΔΑΠ  είναι μεγάλες .
Η κατάρρευση τμήματος του καναλιού, η  απαράδεκτη κατάσταση του δικτύου, αλλά και η έλλειψη μέτρων ασφαλείας που θα επέτρεπαν το άμεσο κλείσιμο του αγωγού, είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που εκδηλώνεται με την εμπορευματοποίηση του νερού και την  ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος.
Το ΚΚΕ που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στους κατοίκους της περιοχής έχει αποκαλύψει αυτή την κατάσταση και έχει απαιτήσει συγκεκριμένα μέτρα που αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα.      
Επιβάλλεται η δημιουργία Ενιαίου, Αποκλειστικά Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων  που θα εξασφαλίσει ασφαλείς εγκαταστάσεις με την αξιοποίηση όλων των μέσων που παρέχει η επιστήμη και η τεχνολογία,  ώστε να παρέχεται ύδρευση, αντιπλημμυρική προστασία, αποχέτευση στην υπηρεσία  των λαϊκών αναγκών.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση :
- Για να αποκατασταθεί άμεσα η ζημιά, να εξασφαλιστεί με επάρκεια η ύδρευση στο χωριό Σαράντι και στην ευρύτερη περιοχή με καθαρό πόσιμο νερό.
- Να γίνει άμεση καταγραφή του συνόλου των ζημιών και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι στο 100% για τις ζημιές που υπέστησαν στα σπίτια, στις οικοσκευές, αποθήκες, καλλιέργειες κ.ά . Να ισχύσουν γενικότερα τα μέτρα που αφορούν φυσικές καταστροφές.
- Να καταλογιστούν ευθύνες, να γίνει έλεγχος του καναλιού, να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση στα μέρη που υπάρχει διάβρωση,  να γίνουν τα αναγκαία έργα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια του δικτύου.  
Οι βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος
Γιάννης Γκιόκας
Η επιστολή εστάλη από βουλευτή Ευβοίας του Κ.Κ.Ε και δημοσιεύεται αυτούσια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...