Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Χωριό Ευαγγελισμός- περιγραφή ενός Ναού

Ιερός Ναός Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Πρόκειται για έναν Ναό βασιλικού ρυθμού ο οποίος κτίστηκε πιθανώς κατά το 1906 από εθελοντική εργασία των κατοίκων. Δεν αποκλείεται να κτίστηκε στη θέση παλαιότερου Ναού όπου βρισκόταν στην ίδια θέση από τα μέσα του 19ου αιώνα.
Στο εσωτερικό της Εκκλησίας υπάρχει ένα ξύλινο τέμπλο με τρείς θύρες  το οποίο κατασκευάστηκε πιθανώς στα μέσα της δεκαετίας του 50 καθώς επίσης και οι εικόνες που υπάρχουν αναρτημένες δημιουργήθηκαν την ίδια εποχή από αγιογράφο που είχε έρθει στην περιοχή γι αυτό το σκοπό, και μάλιστα όσο διήρκεσε η εργασία του παρέμενε στο χωριό Ευαγγελισμός.
Επίσης στα δεξιά του εσωτερικού του Ναού υπάρχει δεσποτικός θρόνος.
Στην είσοδο του Ναού υπάρχουν τρία προσκυνητάρια όπου στο ένα (αριστερά) υπάρχει η εικόνα της «Μεταμόρφωσης του Σωτήρος» και στα υπόλοιπα δύο (δεξιά) μια εικόνα της Παναγίας αντίγραφο του «Άξιον Εστίν» και τέλος η εικόνα του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» της οποίας παλαιότερα γινόταν περιφορά –στην επίσημη γιορτή- κοντά στις ακτές του χωριού.
Ο συγκεκριμένος Ναός αποτελεί το «καθολικό» για το χωριό καθώς εκεί τελούνται όλες οι ακολουθίες όπως γάμοι, βαπτίσεις και αποτελεί την κεντρική Εκκλησία του χωριού όπου οφείλει το όνομα του. Ακόμα υπάρχει και καμπαναριό στο περίβολο του Ναού το οποίο κτίστηκε το 1940.
Προφορικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη Εκκλησία βρίσκεται στην ίδια ευθεία με εκείνη της Τήνου.
Οι πληροφορίες  προέρχονται από προφορικές παραδόσεις .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...