Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Το υπουργείο Υγείας «αδειάζει» το ΚΕΣΥ για τις ιατρικές ειδικότητες

Δεν αλλάζει τίποτε με τις ιατρικές ειδικότητες στους επόμενους μήνες ενώ η γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) που παρουσιάστηκε ως σχέδιο νόμου είναι «απολύτως ατυχής». Αυτό υποστηρίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας μετά τη δημοσιοποίηση των απόψεων του ΚΕΣΥ ως ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων που περιλαμβάνονται σε προσχέδιο νόμου, το οποίο δημοσίευσε το «Βήμα». Η απάντηση του υπουργείου Υγείας αναφέρει:

«Τη νομοθετική πρωτοβουλία να συντάσσει σχέδια ή προσχέδια νόμου την έχει μόνο η κυβέρνηση. Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας ( ΚΕΣΥ ) είναι από το νόμο υποχρεωμένο να συμβουλεύει την κυβέρνηση. Εάν το προϊόν της συμβουλής του ΚΕΣΥ, η κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει ή όχι, είναι εκ του συντάγματος δική της αρμοδιότητα.
Συνεπώς :
    α) Ο χαρακτηρισμός , εκ μέρους του ΚΕΣΥ της γνώμης του ως σχεδίου νόμου, είναι απολύτως ατυχής.

    β) Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους των ιατρικών σχολών, τους έθεσε το ερώτημα - στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής γενικής συζήτησης - πως αξιολογούν την εκδοχή η ειδικότητα να αποκτάται μέσα στο πλαίσιο των βασικών σπουδών. Το ερώτημα αυτό ο υπουργός θα το απευθύνει και στο ΚΕΣΥ. Και αυτό, διότι το θέμα της ένταξης των γιατρών στις ειδικότητες πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί για να πάψει ο χρόνος αναμονής να είναι από 4 έως 11 χρόνια.

     Δυστυχώς και για αυτή την αθλιότητα του σύγχρονου κράτους, το βάρος της εξάλειψης της πέφτει στις πλάτες της κυβέρνησης.

     Πάντως, στην ημερήσια διάταξη των επόμενων μηνών δεν προβλέπεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να προχωρήσει στην έναρξη διαλόγου επ' αυτού".

Τι εισηγήθηκε το ΚΕΣΥ
Σύμφωνα με δημοσίευμα που είχε προηγηθεί, με προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος απόκτησης ιατρικής ειδικότητας και η λειτουργία των επιστημονικών εταιρειών. Το σχέδιο βασίζεται σε εισήγηση της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) προς τον υπουργό κ. Α. Λοβέρδο, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου την 28η Μαρτίου 2011. Σύμφωνα με αυτό, καθιερώνονται ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για την έναρξη ειδικότητας, με απώτερο στόχο την. κατάργηση της ισχύουσας λίστας και ιδρύονται Επιστημονικές Εταιρείες των ιατρικών ειδικοτήτων, στις οποίες θα αντιστοιχούν οι 41 κύριες ειδικότητες.
Σε αυτές θα συμπεριληφθούν οι ειδικότητες της Γηριατρικής και της Ιατρικής Γενετικής. Οι Επιστημονικές Εταιρείες θα έχουν σημαντικές αρμοδιότητες, όπως τη χορήγηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας και την εισήγηση για το αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευομένων γιατρών.
Εκλογές σε όλες τις Επιστημονικές Εταιρείες για τη συγκρότηση των νέων διοικητικών συμβουλίων θα γίνουν τον ερχόμενο Νοέμβριο.
«Βιβλιάριο εκπαίδευσης»
Επίσης, προβλέπεται η ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Επιστημών Υγείας του ΚΕΣΥ, ενώ από το 2012 θα συσταθούν Εκπαιδευτικά Κέντρα και αντίστοιχες Μονάδες για την εκπαίδευση των ειδικευομένων, ενώ καθιερώνεται και «Βιβλιάριο Εκπαίδευσης». Σε αυτό θα καταγράφονται το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και η πρόοδος του ειδικευομένου γιατρού.
Οι υποψήφιοι που θα επιτυγχάνουν στις εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας στο εξής θα βαθμολογούνται ώστε να αξιολογούνται οι άριστοι. Η κλιμάκωση της βαθμολογίας θα είναι «Καλώς», «Λίαν Καλώς» ή «Αριστα», με την αποφοίτηση των ειδικευομένων.
Προγράμματα εκπαίδευσης
Με το προσχέδιο νόμου καθιερώνεται για τους ειδικευμένους γιατρούς η «Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση και η Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Ανάπτυξη».
Οι γιατροί θα υποχρεούνται στο εξής να παρακολουθούν ετήσια προγράμματα, τα οποία θα καταρτίζονται από τις επιστημονικές εταιρείες των ιατρικών ειδικοτήτων, σεμινάρια και συνέδρια.
Στους γιατρούς που παρακολουθούν αυτές τις δραστηριότητες θα χορηγείται συγκεκριμένη βαθμολογία (μόρια) και βεβαίωση.
Η συγκέντρωση 250 εκπαιδευτικών ωρών (μορίων) μέσα σε πέντε χρόνια θα είναι προαιρετική για τα πρώτα τέσσερα χρόνια εφαρμογής του νόμου. Στη συνέχεια όμως θα γίνει υποχρεωτική. Η βεβαίωση αποτελεί προϋπόθεση για την κατάληψη θέσης σε δημόσιο φορέα ή σύναψη σύμβασης με Ασφαλιστικό Οργανισμό.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει γίνει νόμος του κράτους ως τις αρχές του καλοκαιριού.
Φοίτηση σε ειδικά κέντρα
Η εκπαίδευση για τη λήψη ειδικότητας δεν θα γίνεται πια άναρχα, όπως σήμερα, σε όποια κλινική νοσοκομείου καταφέρει να μπει ένας νέος γιατρός, αλλά σε Εκπαιδευτικές Μονάδες που θα ιδρυθούν ανά νοσοκομείο ή ομάδα νοσοκομείων.

Θέματα που έστειλαν από τη σελίδα http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...