Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΝΕΙΔΟΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΘΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ


ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΜΗΣ.

Άρθρο του Δημήτρη Κατσούλη 
τ. Δημάρχου Αυλωνος Ευβοίας

Αυτή την εποχή  γίνεται συζήτηση για τον νέο νοσοκομειακό χάρτη της χώρας και την πιθανολογούμενη  κατάργηση η υποβάθμιση περιφερειακών νοσοκομειακών μονάδων. Είτε η  κατάργηση είτε η υποβάθμιση θα έχουν τις ίδιες αρνητικές συνέπειες για την  υγειονομική περίθαλψη στην ελληνική ύπαιθρο. Στις συνθήκες της παρούσας κρίσης η κόκκινη γραμμή από την οποία κανείς πολίτης δεν πρέπει να επιτρέψει με την ανοχή και την σιωπή του την οπισθοχώρηση είναι η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Αντίθετα, η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας έτσι ώστε να καλύπτουν ολοκληρωμένα τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών είναι αδιαπραγμάτευτο  πολιτικό και κοινωνικό διακύβευμα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές συνθήκες φτώχιας που μαστίζει την ελληνική κοινωνίαΑυτό είναι το τελευταίο οχυρό του  υποτυπώδους κοινωνικού κράτους.
Στο πλαίσιο αυτό είναι εύλογη και σωστή η  ομόφωνη προειδοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης – Αλιβερίου για την μη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κύμης και του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου ( Βλ. http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=8925). Αντίθετα, ενώ η πολιτεία οφείλει να βελτιώσει το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών και τις δύο αυτές μονάδες, όπου τα προβλήματα είναι γνωστά και τα βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής μας, θεωρείται δίκαιο να απαιτήσουμε ακόμα καλύτερες υποδομές ως περιοχή της γενέτειρας του Γεώργιου Παπανικολάου. Είναι αδιανόητο να σχεδιάζει κανείς από την Πολιτεία την υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Κύμης. Αυτό θα ισοδυναμούσε με  πολιτικό όνειδος, διεθνώς.

Το νοσοκομείο της Κύμης καλύπτει επίσης και την Σκύρο αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Η έως τώρα λειτουργία του είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της αυτοθυσίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αναγνώριση και ενίσχυση της προσπάθειας χρειάζεται, βελτίωση  της υλικοτεχνικής υποδομής και πρόσθεση νέων λειτουργιών.
Το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου υπαγόμενο στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας βρίσκεται διαρκώς στο περιθώριο της φροντίδας του πολύπαθου νοσοκομείου της πρωτεύουσας του νομού. Οι ελλείψεις του νοσοκομείου της Χαλκίδας σε ανθρώπινο δυναμικό οδηγούν διαρκώς σε αφαίμαξη και υποβάθμιση το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, τελευταίο γεγονός η μετακίνηση του ακτινολόγου αλλά και η σχεδόν πάγια στέρηση των υπηρεσιών του αγροτικού γιατρού από τους ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής.
Εκείνο που θα συνέβαλε στην εύρυθμη λειτουργία των υποδομών της υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή του Δήμου Κύμης Αλιβερίου θα ήταν και η υπαγωγή του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου στο Νοσοκομείο της Κύμης. Η αναδιάρθρωση αυτή, εκτός του ότι καθίσταται πλέον και διοικητικά λειτουργική ενόψει της μεταβίβασης της αρμοδιότητας για την πρωτοβάθμια υγεία στους δήμους και συνεπώς θα ενοποιούσε διοικητικά τις υποδομές υγείας της περιοχής, θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση του τομέα υγείας σε όλη την Καρυστία και παράλληλα θα γίνει μοχλός ενότητας για την διεκδίκηση της ποιοτικής αναβάθμισης του Νοσοκομείου της Κύμης.
Τέλος στην διεκδίκηση και την στόχευση μίας καλύτερης ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας θα συμβάλει, ως προωθητικός μοχλός, η ουσιαστικά αναπτυξιακή λειτουργία του Ιδρύματος Γ. Παπανικολάου. Όταν το ίδρυμα Γ. Παπανικολάου  υπερβεί το τέλμα της μονοσήμαντης  αξιοποίησής του για επικοινωνιακούς στόχους και γίνει,  λόγω αντικειμένου και ακτινοβολίας, μοχλός της τοπικής ανάπτυξης τότε θα καταστεί  αποτελεσματικός σύμμαχος για την αναβάθμιση και ανάδειξη του Νοσοκομείου της Κύμης.

το κείμενο εστάλη από τη σελίδα http://dimitris-katsoulis.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...