Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Τοπία της Ελλάδας-χωριό Δραμεσιοί Ιωαννίνων

Δραμεσιοί, ορεινός οικισμός του νομού Ιωαννίνων. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Δωδώνης και έχει 290 κατοίκους (2001).

Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Τόμαρος και παίρνει την ονομασία του από το γεγονός, ότι είναι χτισμένο ανάμεσα στις βαλανιδιές. Τα κυριότερα σημεία πολιτισμικού ενδιαφέροντος του χωριού είναι, η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 1664 μ.Χ., πλούσια σε αγιογραφίες μεγάλης αξίας και το Κρυφό Σχολειό. Το χωριό έχει να επιδείξει πολλούς ευεργέτες και πλούσια Εθνική Δράση στην Τουρκοκρατία και στην κατοχή.

Ο αρχαίος οικισμός στους Δραμεσιούς ίσως να είχε το ίδιο όνομα, που έχει και σήμερα, δηλαδή Δρυομεσοί, που σημαίνει τόπος που σκεπάζεται από δρυς που λεγόταν "Μεσιά".
Στο facebook υπάρχει και σχετική ομάδα που αφορά την περιοχή και ανήκει στην κατηγορία γεωγραφία-περιοχές, όπου υπάρχουν φωτογραφίες  του χωριού Δραμεσιοί ενώ  στην ίδια σελίδα αναφέρει ως περιγραφή
Οι Δραμεσιοί είναι ένα χωριουδάκι του Δήμου Δωδώνης, στο νομό Ιωαννίνων. Είναι τόπος αναφοράς για αρκετούς, όχι μόνο για τις φυσικές του ομορφιές, αλλά και για τις όμορφες αναμνήσεις πολλών αξέχαστων διακοπών! Αφιερωμένο σε όσους αγαπούν ή θέλουν να αγαπήσουν το χωριό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...