Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Φωτοβολταϊκά και αιολικά: ρεκόρ επενδύσεων το 2011


Ένας  σημαντικός αριθμός καινούριων εγκαταστάσεων, που θα αποτελεί  ρεκόρ για την ελληνική αγορά ΑΠΕ ,αναμένεται να προστεθεί στο ελληνικό σύστημα φέτος, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του energypress.gr.



Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναμένεται με βάση τα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή να προστεθούν στο σύστημα περί τα 300MW αιολικών και ακόμη 200MW φωτοβολταϊκών.


Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο σύστημα στο τρίμηνο έχουν μπει 40MW αιολικών 45,8MW φωτοβολταϊκών.
Από τις ίδιες πηγές του ΥΠΕΚΑ, αναφέρεται ότι οι προσπάθειες εστιάζονται στη προετοιμασία του εδάφους, ώστε να διατηρηθεί η ίδια δυναμική και για το 2012, προσπάθεια που θα είναι πιο δύσκολη.
Φέτος, τα αιολικά έργα που βρίσκονται σε κατασκευή είναι ως προς το μέγεθος της τάξης 30 – 40MW, δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο πάρκο που να ξεπερνά τα συνηθισμένα μεγέθη.
Η μεγάλη ανατροπή, αναμένεται να έρθει από το 2012 και μετά όταν θα ξεκινήσει η υλοποίηση των μεγαλύτερων έργων.


Πρώτο στη σειρά βρίσκεται το έργο της Τέρνα Ενεργειακή στον Άγιο Γεώργιο το οποίο θα είναι το πρώτο αιολικό project στη χώρα μα υποθαλάσσια διασύνδεση.
Αυτό που παρατηρείται είναι  η στενότητα που υπάρχει στην αγορά όσον αφορά το κομμάτι  της χρηματοδότησης  ακουμπά κυρίως τις μικρότερες εταιρείες και project της τάξης των 10-20MW.
Στον αντίποδα οι μεγαλύτερες εταιρείες ή αυτές που προέρχονται από το εξωτερικό εμφανίζονται πιο … «χαλαρές».


Στην ουσία εκείνο που διαφαίνεται στην αγορά των ΑΠΕ , είναι ότι ο τραπεζικός τομέας και η διαθεσιμότητα των τραπεζικών κεφαλαίων προσδιορίζουν το πότε θα πραγματοποιηθεί μια επένδυση  αλλά  και συνολικά το πόσα έργα θα μπαίνουν στην αγορά.
Κάποια έργα θα μπορούσαν να τρέξουν γρηγορότερα εάν υπήρχαν περισσότερα λεφτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...