Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Η Αυστρία θα οργανώσει δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Η Αυστρία θα οργανώσει δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή 'Ένωση, εάν  οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα, δήλωσε χθες ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φαίημαν. 

Ακόμα και στην περίπτωση μιας θετικής απόφασης μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης
και Τουρκίας, εμείς θα οργανώσουμε δημοψήφισμα” ξεκαθάρισε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Φαίημαν, που συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά την δεύτερη μέρα της παραμονής του στη Βιέννη, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος υπογράμμισε επιπλέον ότι σε μια προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ “οι θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας της έκφρασης, των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών και της ελευθερίας του Τύπου θα πρέπει να ισχύουν χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος από την πλευρά του, ο οποίος συμμετείχε  χθες σε οικονομικό Φόρουμ Αυστρίας – Τουρκίας, τόνισε τα οικονομικά πλεονεκτήματα που θα είχαν οι ευρωπαϊκές χώρες από την ένταξη της Τουρκίας, όπως η Αυστρία υπενθυμίζοντας ότι οι εμπορικές ανταλλαγές της χώρας με την Τουρκία έχουν τριπλασιαστεί.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος από την πλευρά του παραδέχτηκε ότι η  οικονομική πλευρά είναι ένα  από τα πλεονεκτήματα της  Άγκυρας, αναφερόμενος ειδικότερα στο σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού Ναμπούκο, που έχει ως στόχο να περιορίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, περνώντας μέσα από την Τουρκία και τα Βαλκάνια.

πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...