Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΥΜΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ  ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟY ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ.

Σε απαράδεκτη συρρίκνωση και υποβάθμιση των Νοσοκομείων της Κύμης και της Καρύστου προχωρά, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, το Υπουργείο Υγείας. Πρόκειται μάλιστα την επομένη εβδομάδα να κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα επιτρέπεται η κοινή διοίκηση νοσηλευτικών μονάδων. Για τα Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου  η εισήγηση της  Επιτροπής του Καθηγητή Λιαρόπουλου είναι η υποβάθμισή τους σε κέντρα Υγείας. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό, έχουμε υπόψη μας την άθλια κατάσταση του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου. Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης των  δύο Νοσοκομείων της Καρυστίας και του γνωστού οδικού δικτύου το αποτέλεσμα για την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της Καρυστίας θα είναι η περαιτέρω απαξίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και η επιδείνωση του αποκλεισμού των κατοίκων από στοιχειώδεις έστω υγειονομικές υπηρεσίες.
Εξάλλου δεν υπάρχει καμία πολιτική δικαιολογία για την προσβλητική υποβάθμιση του Νοσοκομείου της γενέτειρας του Γεωργίου Παπανικολάου. Έχουμε ήδη επισημάνει ότι αυτό θα αποτελούσε πραγματικό όνειδος. Οι ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες, η αναγκαιότητα στήριξης του Πολυδύναμου Ιατρείου της Σκύρου, η αναγκαιότητα αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου αλλά και η ιστορική σχέση της Κύμης με την παγκόσμια προσωπικότητα του Γεωργίου Παπανικολάου επιβάλλουν τη διατήρηση και την ανάπτυξη του Νοσοκομείου της Κύμης. Οι ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες της απομόνωσης της Νότιας Καρυστίας επιβάλλουν τη διατήρηση του Νοσοκομείου Καρύστου και ενδεχομένως την διασύνδεσή του για λόγους επίτευξης οικονομιών κλίμακας με το Νοσοκομείο της Κύμης, τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στα ζητήματα διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης.



Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας πρέπει να είναι δυναμική για να δώσει το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε, στο βωμό οποιασδήποτε ισοπεδωτικής πολιτικής που διαμορφώνεται έξω από τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, να γίνει πράξη και καταρχήν να νομοθετηθεί αυτός ο απαράδεκτος σχεδιασμός. Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού, εάν βρεθούν μπροστά σε τέτοια πολιτικά απαράδεκτη τροπολογία να αντιδράσουν δυναμικά καταψηφίζοντάς την.
Στην συνέχεια παραθέτουμε σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού site της Στερεάς Ελλάδας www.lamiareport.gr με τίτλο «Αναδιάρθρωση στα Νοσοκομεία της Στερεάς» (βλ. http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=28365:2011-05-13-17-50-52&catid=38:2010-04-22-20-27-04&Itemid=3 , Παρασκευή 13/5/2011)

«Ανοίγει ο δρόμος για τις ανταλλαγές προσωπικού ανάμεσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, με την οποία θα επιτρέπεται πλέον η κοινή διοίκηση περισσότερων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ανταλλαγή υλικών και ανθρωπίνου δυναμικού. Με την ανταλλαγή προσωπικού θα εξοικονομηθεί σημαντικό έργο και χρήμα.
Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, το οποίο παρουσίασε ο καθηγητής κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επέρχονται αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη όλης της Ελλάδας. Άλλα νοσοκομεία καταργούνται, άλλα αλλάζουν χρήση και άλλα μετατρέπονται σε κέντρα υγείας.
Σε ό,τι αφορά την 5η υγειονομική περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, η σχετική εισήγηση εντάσσει τα 14 νοσοκομεία της περιοχής σε τέσσερις ομάδες, με νοσοκομεία-επικεφαλής των ομάδων το Πανεπιστημιακό Λάρισας, το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.
Τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση εισηγείται ο ειδικός για τις μονάδες υγείας της Εύβοιας. Ειδικότερα, τα νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο Θηβών μετατρέπεται σε τραυματολογικό κέντρο»


το κείμενο εστάλη από τη σελίδα http://evia2020.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...