Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ

Οκτώ πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων και μικρότερων εταιριών των Δημοσίου σε περίπου έξι μήνες και αξιοποίηση 100 ακίνητων φιλέτων με στόχο έσοδα από 4,5 δισ. έως 5,5 δισ. ευρώ υπόσχεται για φέτος το υπουργείο Οικονομικών μέσω του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου 2012 -2015.

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο μαζί με τα δημοσιονομικά μέτρα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2011-2013, από το οποίο αναμένοντας συνολικά έσοδα από 12 έως και 17 δισ. ευρώ και αυτόματα ελάφρυνση από υποχρεώσεις τόκων κατά 3 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα του 2011 προβλέπει την πώληση σε ιδιώτες του 16% του ΟΤΕ, το 34% που διαθέτει στο Τ.Τ., το 100% του ΟΔΙΕ το 75% που διαθέτει σήμερα στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ. Μαζί θα εκχωρηθούν το 49% του Καζίνου της Πάρνηθας, το 55% της ΛΑΡΚΟ και ένα ποσοστό από το 49% έως και 100% από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ για φέτος το πρόγραμμα προβλέπει μόνο την ανανέωση των αδειών των νέων και παλιών παιχνιδιών που διαχειρίζεται ο Οργανισμός.

Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει την πώληση ποσοστού έως 40% στην ΕΥΑΘ από το 74% που έχει το Δημόσιο, προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το 2008 αλλά έμεινε στη μέση λόγω της αλλαγής κυβέρνησης. Επίσης προγραμματίζεται η πώληση ποσοστού έως το 32%, από το 65% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο, στη ΔΕΠΑ και έως το 66% της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (προήλθε από τη συγχώνευση ΕΒΟ Πυρκάλ) και η επέκταση της σύμβασης διαχείρισης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα.

Παράλληλα προγραμματίζεται μετοχοποίηση μέχρι και σε ποσοστό 66% της εταιρείας ειδικού σκοπού, στην οποία θα εκχωρηθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου στα κρατικά λαχεία, και η εκχώρηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας.

Ηδη προετοιμάζοντας τις επόμενες κινήσεις το υπουργείο Οικονομικών κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμβούλους για τη ΔΕΗ, με στόχο και την εκχώρηση και μέρους των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του λιγνίτη, τον ΟΤΕ, το Τ.Τ., την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τους Οργανισμούς Λιμένα Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. 

πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...