Κυριακή 1 Μαΐου 2011

HMS Torbay ένα βρετανικό υποβρύχιο που έδρασε στο Κάβο Ντόρο το 1941

Το βρετανικό υποβρύχιο HMS Torbay κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Chatam Dockyard της Αγγλίας και καθελκύσθηκε στις 9 Απριλίου του 1940. Ήταν το τελευταίο από τα 15 υποβρύχια τύπου Triton Class, που κατασκευάστηκαν ανάμεσα στο 1936 και 1940 για το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Το HMS Torbay είχε μια καριέρα γεμάτη επιτυχίες, καθώς κατάφερε να βυθίσει 17 εμπορικά πλοία συνολικού τονάζ 38.000 κόρων, 5 πολεμικά πλοία και 24 πετρελαιοκίνητα.


Τέθηκε σε υπηρεσία στις 15 Ιανουαρίου του 1941, κάτω από τις διαταγές του κυβερνήτη Lieutenant Commander Anthony Miers, με το ψευδώνυμο “Crap“, ο οποίος αργότερα ως Ναύαρχος στέφθηκε ιππότης της κατηγορίας KBE (Knights Commander of the Order of the British Empire), αποκτώντας τον τίτλο του Sir. Μετά από σύντομες αποστολές στον Βισκαϊκό Κόλπο και τον Ατλαντικό (22 Μαρτίου – 13 Απριλίου 1941), κατευθύνθηκε -κατόπιν εντολής του Βρετανικού Ναυαρχείου-, προς την Μεσόγειο με τελικό προορισμό την Αλεξάνδρεια, όπου εντάχθηκε στον εκεί εδρεύοντα πρώτο στολίσκο υποβρυχίων (1st Submarine Flotilla – Alexandria –Egypt). Στον στολίσκο αυτόν ανήκε επίσης το υποβρύχιο HMS Talisman, καθώς και το γνωστό HMS Perseus (κλάσης Parthian), το οποίο βυθίστηκε από νάρκη στα νοτιοανατολικά της Κεφαλονιάς στις 6 Δεκεμβρίου του 1941 και εντοπίσθηκε, από τον πρωτοπόρο δύτη Κώστα Θωκταρίδη, στις 25 Δεκεμβρίου του 1997.

To HMS Torbay παρέμεινε στην ανατολική και κεντρική Μεσόγειο εκτελώντας πολλές αποστολές και περιπολίες, με κορυφαίες ανάμεσα τους την επιχείρηση Flipper (Operation Flipper, Νοέμβριος 1941) -την οποία πραγματοποίησε σε συνεργασία με το υποβρύχιο HMS Talisman-, και την επίθεση εναντίον μιας νηοπομπής του Άξονα στο κανάλι της Κέρκυρας τον Μάρτιο του 1942, κατά την διάρκεια της οποίας το υποβρύχιο παρέμεινε επί 17 συνεχείς ώρες σε εχθρικά νερά. Για την επιχείρηση αυτή απονεμήθηκε στον κυβερνήτη του, Anthony Miers, ο σταυρός της Βικτόριας (Victoria Cross).

Κατά την διάρκεια της τρίτης περιπολίας του στο Αιγαίο (28 Ιουνίου – 15 Ιουλίου 1941), το HMS Torbay βύθισε τις πρωινές ώρες της 2ας Ιουλίου το ιταλικό επιβατηγό πλοίο Città di Tripoli, στο κανάλι της Κέας. Το Città di Tripoli, το οποίο ήταν επιταγμένο σαν βοηθητικό καταδρομικό, αποτελούσε μέλος μιας νηοπομπής συνοδευόμενης από δυο αντιτορπιλικά τα οποία αντεπιτέθηκαν στο HMS Torbay ρίχνοντας 18 βόμβες βυθού, χωρίς να καταφέρουν να το πλήξουν.

Το καλοκαίρι του 1942 το HMS Torbay ταξίδεψε στην Αγγλία, όπου πραγματοποιήθηκαν κάποιες αλλαγές στον εξοπλισμό του. Τον Φεβρουάριο του 1943 επέστρεψε και πάλι στην Μεσόγειο, κάτω από τις διαταγές του νέου του κυβερνήτη Lieutenant Commander Robert Clutterbuck (8th Flotilla – Algeria). Μετά την αποπεράτωση των πολεμικών ενεργειών στην Μεσόγειο, το HMS Torbay αποσπάσθηκε στην Άπω Ανατολή όπου και συμμετείχε στις επιχειρήσεις του 2ου στολίσκου του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού (2nd Flotilla – East India Fleet) στην Σουμάτρα και την Ταϊλάνδη, κάτω από τις διαταγές του Lieutenant Compton Patrick Norman. Μετά το τέλος του πολέμου πουλήθηκε για διάλυση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Briton Ferry της Ουαλίας τον Μάρτιο του 1947. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι τo HMS Torbay και το HMS Trident, ήταν τα μόνα από τα 15 υποβρύχια της κλάσης Triton που βγήκαν αλώβητα από τον πόλεμο.

Η ιστορία και οι επιτυχίες του HMS Torbay, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον πρώτο του αμφιλεγόμενο κυβερνήτη Anthony “Crap” Miers. Στις επιτυχίες αυτές συγκαταλέγονται και δυο γεγονότα, για τα οποία ο Anthony “Crap” Miers επιπλήχθηκε από το Βρετανικό Ναυαρχείο, και κατηγορήθηκε από την Γερμανική πλευρά σαν εγκληματίας πολέμου. Πρόκειται για τις επιθέσεις που πραγματοποίησε το HMS Torbay, στις 4 και στις 9 Ιουλίου του 1941. Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε ενάντια σε δυο, από τον Γερμανικό στρατό επιταγμένα, ελληνόκτητα πετρελαιοκίνητα στα νοτιοανατολικά του Κάβο Ντόρο, και η δεύτερη ενάντια σε ένα στολίσκο τεσσάρων επιταγμένων ελληνόκτητων πετρελαιοκίνητων βόρεια των Αντικυθήρων. Και στις δυο περιπτώσεις ο Anthony “Crap” Miers κατηγορήθηκε ότι εκτέλεσε εν ψυχρώ τους διασωθέντες ναυαγούς, αρνούμενος να συλλάβει αιχμαλώτους.

πηγή http://keaexpedition2008.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...