Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Δημόσιοι υπάλληλοι: Χάνουν τουλάχιστον ένα μισθό το χρόνο και το 1/3 του εφάπαξ

Μείωση των αποδοχών τους κατά 1.300 περίπου ευρώ ετησίως θα υποστούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, ενώ το «πλαφόν» για ανώτατο σύνολο αποδοχών πέφτει στις 4.000 ευρώ. Ταυτοχρόνως, οι δημόσιοι υπάλληλοι που ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πέρα από τα δύο περίπου χρόνια που θα καθυστερήσει η καταβολή του εφάπαξ αυτή θα είναι «κουρεμένη» έως και στο 30%, χωρίς να αποκλείεται το μέτρο να ισχύσει ακόμη και γι΄ αυτούς που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί, αλλά είναι στην αναμονή για να λάβουν το εφάπαξ.
 
Αναλυτικότερα:
Το σενάριο για τη μείωση των αποδοχών στο δημόσιο μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου ώστε να αποφέρει στο δημόσιο ταμείο 1 επιπλέον δίσ., φαίνεται να περιλαμβάνει αποδοχές ύψους έως 5.800 ευρώ (που λαμβάνουν και σήμερα οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων) και για τους διοικητές και πρόεδρους των οργανισμών. Οι γενικοί διευθυντές ξεκινούν με «οροφή» τις 4.000 ευρώ και κατεβαίνοντας την ιεραρχία συνεχώς μειώνεται. Επίσης καταργούνται τα ειδικά επιδόματα και στο μέλλον συνδέονται με την παραγωγικότητα, ενώ στην ατζέντα συζήτησης βρίσκεται και η μείωση της αναλογίας των επιδομάτων ως προς τους βασικούς μισθούς. Οι μισθολογικές αυξήσεις που προκύπτουν από την αλλαγή κλιμακίου (ωριμάσεις) θα χορηγούνται κάθε 3-4 χρόνια αντί κάθε 2 χρόνια, ενώ κόβονται και άλλο τα κονδύλια για υπερωρίες, για εκτός έδρας μετακινήσεις, για συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές. Η πίεση της τρόϊκας για δημοσιονομική «εξυγίανση» δεν αποκλείεται να φέρει και μείωση μισθού των υπαλλήλων οργανισμών που συγχωνεύονται η καταργούνται και οι ίδιοι μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες, εφόσον περάσουν από ΑΣΕΠ. Εξετάζεται ακόμη η περαιτέρω μείωση ή ακόμη και πλήρης κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, μαζί με την επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο.
Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου κάθε δημόσιος υπάλληλος θα χάνει κατά μέσο όρο το χρόνο 1.300 ευρώ καθώς η μείωση των αποδοχών θα συνδυαστεί και με περικοπή στις ειδικές αμοιβές και τα προνομιακά επιδόματα.
Εφάπαξ
Ως προς την καταβολή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων εκτιμάται ότι θα φτάσει το 30% συνολικά έως το 2013 , δηλαδή από 50.000 ευρώ που είναι σήμερα να μειωθεί στις 35.000 ευρώ , προκειμένου να εξοικονομηθούν περί τα 600 εκ ευρώ.
Προβλέπεται μείωση και των δόσεων, για τους 40.000 περίπου συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους που είναι στην αναμονή για την παραλαβή του εφάπαξ. Πρώτη μείωση το Σεπτέμβριο 10%, δεύτερη την 1η Ιανουαρίου του 2012 και τρίτη δόση το 2013.

θέματα που έστειλαν από τη σελίδα http://www.eklogika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...