Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΧΛΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

     Άρθρο του Δημήτρη Ι. Κατσούλη
τ. Δημάρχου Αυλώνος Ευβοίας
Η πολιτική για το «καλάθι των προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας», κινούμενη στο πλαίσιο ανάλογων  πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί και σε άλλες  περιφέρειες της χώρας, φαίνεται ότι συναντά την  κορυφαία της στιγμή στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο οποίο θα μιλήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης. Πράγματι, θα μπορούσε να θεωρηθεί αποκορύφωμα της πρωτοβουλίας για την προβολή των τοπικών προϊόντων η συνάντηση του αρμόδιου Υπουργού με το περιφερειακό συμβούλιο και τους τοπικούς φορείς που έχουν κληθεί στη συνεδρίαση. Όμως ευχόμαστε να μην είναι έτσι και ελπίζουμε η αυριανή θεσμική συνάντηση, πέρα από τον επικοινωνιακό τελετουργικό στόχο, να είναι απλώς μία μόνο στιγμή σε μία μεγάλη και καλά οργανωμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσα από την πολιτική για το καλάθι των τοπικών προιόντων.
Υποστηρίζουμε λοιπόν ότι η ενίσχυση της παραγωγής, η βελτίωση και η διασφάλιση υψηλής ποιότητας στα αγροτικά προϊόντα και εν γένει στα προϊόντα διατροφής που παράγει η περιφέρειά μας και ειδικότερα η κάθε επιμέρους περιοχή της, η Εύβοια εν προκειμένω, είναι κρίσιμη παράμετρος για τη μεγάλη στροφή προς την παραγωγική διαδικασία η υποβάθμιση της οποίας οδήγησε, μεταξύ όλων των άλλων, την οικονομία και την χώρα στο σημερινό κατάντημα.
Όσο γενικό και ακόμη θολό και εάν είναι ακόμη το τοπίο της περιφερειακής πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη  πιστεύουμε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση αρκεί να εξειδικεύεται διαρκώς και να οργανώνεται έτσι ώστε να γίνει κτήμα  όλων των παραγωγικών φορέων και των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας.
Έπρεπε ήδη, πέρα από την επικοινωνιακή εκστρατεία που γίνεται μέσα από ενεργές παρουσίες σε εκθέσεις ή άλλα forum, ή με συνεντεύξεις και δηλώσεις των  εκπροσώπων της Περιφέρειας, η πολιτική της προώθησης της τοπικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων να αποτελέσει αντικείμενο σχεδιασμού και στο επίπεδο των δήμων, συνεγείροντας τους τοπικούς παραγωγούς και τις συλλογικές τους οργανώσεις, να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας και σχεδιασμού στην βάση και των νέων σημαντικών αρμοδιοτήτων που σε δύο χρόνια θα αποκτήσουν οι δήμοι, σύμφωνα με τον Καλλικράτη, στο τομέα της αγροτικής οικονομίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας. Ακριβώς επειδή η πολιτική για το καλάθι των τοπικών προϊόντων δεν  πρέπει να μείνει απλώς επικοινωνιακή αλλά απαιτεί σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, η ενεργή εμπλοκή των δήμων και των τοπικών παραγωγικών φορέων είναι απολύτως αναγκαία.
Χρειάζεται ένα μεσοπρόθεσμο επιχειρησιακό σχέδιο και είναι καιρός να ξεκινήσει η εκπόνησή του. Η περιπέτεια της κρίσης  ανοίγει πράγματι καινούργιες ευκαιρίες. Μία από αυτές είναι να επαναπροσδιορίσουμε την σημασία και την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η παραγωγή στον πρωτογενή τομέα, να κινηθούμε στην απλή παραδοχή ότι για το σημερινό αδιέξοδο φταίει και  ο  κατεξοχήν επιδοματικός προσανατολισμός  της αγροτικής πολιτικής και τα αντιπαραγωγικά καταναλωτικά μας πρότυπα. Είναι καιρός να αλλάξουμε νοοτροπίες, και συμπεριφορές. Ο προσανατολισμός στην ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την προώθησή τους, η αναζήτηση νέων ευέλικτων και κυρίως  έντιμων και κερδοφόρων συλλογικών, συνεργατικών σχημάτων παραγωγής και πολλά ακόμη είναι τα νέα πεδία, οι προκλήσεις στις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε. Ο τόπος μας έχει παραγωγικές δυνάμεις που θέλουν και μπορούν να δουλέψουν, να ρισκάρουν στην αβεβαιότητα της κρίσης αλλά και να κερδίσουν με σκληρό και έντιμο αγώνα. Ο ρόλος των πολιτικών και διοικητικών θεσμών είναι να τους  στηρίξουν, να τους διευκολύνουν και να τους ενθαρρύνουν.
Η υπόθεση της πολιτικής για το καλάθι τον τοπικών προϊόντων είναι μία από τις ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν. Είναι η πρόκληση για την νέα εποχή που πρέπει να ξεκινήσει.
το κείμενο εστάλη από τη σελίδα http://evia2020.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...