Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Η κοιλάδα του Πλατανιστού-η μεγαλύτερη κοιλάδα και παραλία του Κάβο Ντόρου

άποψη του χωριού
Η κοιλάδα του Πλατανιστού
Η μεγαλύτερη κοιλάδα και παραλία του Καβοντόρου
Ο Πλατανιστός είναι το νοτιότερο χωριό του Καβοντόρου. Απέχει οδικώς 25 χλμ από την Κάρυστο. Διασχίζεται από ένα ρέμα δεύτερο σε παροχή νερού όλης της Όχης. Ρέει όλο το έτος. Το ρέμα έχει πηγές στο μικρό φαράγγι του Πανοχωρίου, ένα ειδυλλιακό δασικό τοπίο όπου ηχεί το τραγούδι του νεροκότσυφα, του τρυποφράχτη και των αηδονιών. Μετά από εφτά χιλιόμετρα πορείας μέσω μιας κατάφυτης κοιλάδας, το ρέμα καταλήγει στην παραλία Ποτάμι.
Η ονομασία του Πλατανιστού δεν είναι τυχαία. Αιωνόβιοι πλάτανοι φύονται κατά μήκος όλου του ρέματος, που σε συνδυασμό με ιτιές, λυγαριές και σκλήθρα, δημιουργούν ένα παραποτάμιο δάσος, μία όαση δροσιάς στο ξηρό νησιωτικό τοπίο.
η αμμουδιά στο Ποτάμι
φωτ. από αναγνώστρια

Η παραλία Ποτάμι
Η μεγαλύτερη παραλία του Καβοντόρου, μια φαρδιά λωρίδα άμμου με μοναδικές αμμοθίνες, βρίσκεται στην εκβολή του ρέματος του Πλατανιστού.
Δίπλα στην εκβολή, υπάρχουν μικρές λιμνούλες και ελώδεις εκτάσεις. Εδώ συγκεντρώνονται τακτικά μεταναστευτικά πουλιά που τρέφονται στα ρηχά, πρόσκαιρα νερά. Στην ευρύτερη περιοχή φωλιάζουν αρπακτικά όπως ο φιδαετός, ο σφηκιάρης, ο μπούφος, ο πετρίτης κ.α. Τακτικά απαντά και η αετογερακίνα, ενώ στην παραλία Ποτάμι εμφανίζονται αιγαιόγλαροι, ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος.
Ο όρμος του ποταμιού πλαισιώνεται από εντυπωσιακούς παράκτιους γκρεμούς όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει σπάνια βραχόφιλα φυτά ανάμεσα στα οποία υπάρχουν ενδημικά είδη όπως το Goniolimon sartori.
Ελληνικό
Νοτιοανατολικά της περιοχής του Πλατανιστού βρίσκεται το Ελληνικό, περιοχή ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ένας αρχαίος τοίχος κατασκευασμένος από τεράστιους τετραγωνισμένους λίθους κυριαρχεί το τοπίο.
Είναι άγνωστο αν πρόκειται για υπόλειμμα οχυρού της περιόδου των περσικών πολέμων, για αρχαίο κάστρο που μεταγενέστερα χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο του θρυλικού Λικάριου, ή για έναν μαρμάρινο ναό που χτίστηκε πάνω σε άνδηρο και ταυτίζεται με το ναό του Γεραιστίου Ποσειδώνα. Οι πολλές εκδοχές αφήνουν αναπάντητα ερωτηματικά που προβληματίζουν τον περιπατητή. Η ατμόσφαιρα ξυπνάει τη διάθεση για εξερεύνηση και αναδρομή στο παρελθόν.


οι φωτογραφίες προστεθήκαν από το blog και προέρχονται από https://picasaweb.google.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...