Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης καλώντας παράλληλα τους υπουργούς Οικονομικών να ολοκληρώσουν τις εργασίες ώστε οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν στις αρχές Ιουλίου. 


Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου εκτός από τα θέματα της οικονομίας, κυριαρχούν η πολιτική μετανάστευσης και ασύλου καθώς και η πολιτική γειτονίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι "27" συμφώνησαν ακόμα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου και όρισαν τον Μάριο Ντράγκι νέο πρόεδρο της ΕΚΤ με θητεία από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2019. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα κατά τον τελευταίο χρόνο και καλωσόρισε τη συνεχή ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Σε ό,τι αφορά τα ευρύτερα θέματα της οικονομίας, η Σύνοδος Κορυφής εξέφρασε ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της εφαρμογής ενός συνολικού πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκε το Μάρτιο, ώστε να επιστρέψει η Ευρώπη σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης. 

Στο θέμα της μετανάστευσης οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η ελεύθερη διακίνηση των προσώπων, ως θεμελιώδης ελευθερία, παραμένει από τα πιο επιτυχή επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, Σιμόν Μπουσουτίλ δήλωσε πως επήλθε συμφωνία στη μεταρρύθμιση του κανονισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας των συνόρων Frontex, ενώ εξετάστηκε το ενδεχόμενο να διαθέσει ο οργανισμός σύστημα φρούρησης των συνόρων της ΕΕ λόγω της αυξανόμενης μεταναστευτικής πίεσης των προσφύγων από τη βόρεια Αφρική.
(BBC, AFP, Reuters, Le Monde, Frankfurter Allgemeine)

πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...