Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Εθελοντική Δασοπυροφύλαξη

Σε μια περίοδο που πολλές αξίες της κοινωνίας μας αμφισβητούνται και αναθεωρούνται, η ενεργός συμμετοχή μας, μέσω του εθελοντισμού στη φύση, είναι μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον.
Ένας τρόπος είναι η συμμετοχή στις δασοπυροφυλάξεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει, στον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής, την Πάρνηθα, από τον Ε.ΔΑΣ.Α. (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής).

Στις νυχτερινές δασοπυροφυλάξεις μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε, καθώς γίνονται υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένων μελών του Ε.ΔΑΣ.Α. και σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, το Δασαρχείο Πάρνηθας, και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Σκοπός των δασοπυροφυλάξεων είναι ο εντοπισμός τυχόν εστιών φωτιάς ή και άλλων δραστηριοτήτων, που θα μπορούσαν να απειλήσουν το αλώβητο από την πυρκαγιά του 2007 δασικό κομμάτι της Πάρνηθας και της περιφερειακής ζώνης της.
Οι δασοπυροφυλάξεις -που φέτος οργανώνονται για 25η συνεχή χρονιά- διεξάγονται στα στεγασμένα πυροφυλάκια της Σκίπιζας και της Μόλας.

Σχολιάζοντας την αναγκαιότητα για συμμετοχή περισσότερων πολιτών στην προστασία του Εθνικού Δρυμού, οι συντονιστές πυροφυλάξεων του Ε.ΔΑΣ.Α, Άρης Χαρβαλιάς και Φώτης Βογιατζής, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Όταν τα κρατικά μέσα μειώνονται, η συμμετοχή των εθελοντών γίνεται ακόμα κρισιμότερη. Εάν ο καθένας από τα πέντε εκατομμύρια των κατοίκων της Αττικής αφιέρωνε ένα βράδυ του καλοκαιριού του στην Πάρνηθα, η φύλαξή της θα ήταν ευκολότερη και αποτελεσματικότερη. Η Πάρνηθα είναι υπόθεση όλων μας και όχι μόνο των μελών του Ε.ΔΑΣ.Α.».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ε.ΔΑΣ.Α. είναι περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό σωματείο.

Πρωταρχικός σκοπός του είναι η εθελοντική πυροφύλαξη των δασών της Αττικής και ιδίως ο έγκαιρος εντοπισμός πυρκαγιών και η άμεση ειδοποίηση των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών, καθώς και η παροχή κάθε είδους βοήθειας - στα μέτρα του δυνατού - προς τις υπηρεσίες κατάσβεσης πυρκαγιών.
Ο Ε.ΔΑΣ.Α συμμετέχει σε ενέργειες αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων της Πάρνηθας και οργανώνει ή στηρίζει δράσεις ενημέρωσης του κοινού για την οικολογική αξία των δασών.
Στα 25 χρόνια του ιστορικού του Ε.ΔΑΣ.Α. καταμετρώνται:

             1.568 Πυροφυλάξεις
             3.130 Εθελοντές
             Ειδοποίηση για 164 Πυρκαγιές
             Συμμετοχή σε 28 Κατασβέσεις
             191 Περιπολίες (από το 2008, με ειδικά εξοπλισμένο όχημα)


Επιμέλεια:  Κλαίρη  Μαργέλη
πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...