Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Γ. ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ 1-0!!

Μια ιστορική απόφαση του Ειρηνοδικείου των Αθηνών η οποία ανοίγει τον δρόμο για δικαίωση οφειλετών, που βρίσκονται σε προφανή οικονομική αδυναμία πληρωμής των δανείων τους και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Το δικαστήριο αποδεχόμενο τα αυτονόητα, δικαίωσε συνταξιούχο που χρωστούσε 222.000 ευρώ σε 9 τράπεζες, διαγράφοντας το χρέος κατά 90% περίπου.  

Το πανίσχυρο τραπεζικό σύστημα δέχθηκε ηχηρό κτύπημα στις δικαστικές αίθουσες, εκεί που προσφεύγουν οι πολίτες- δανειολήπτες, ως αποκούμπι στις αδηφάγες ορέξεις τους.                                                                                                                 

Οι πολίτες-καταναλωτές, σήμερα όσο ποτέ δέχονται πανταχόθεν ραπίσματα τόσο στο εισόδημά τους, όσο και στην ποιότητα των αγαθών, καλούνται να σταθούν όρθιοι, ελπίζοντας στην δικαιοσύνη ως ένα θεσμό με τους λιγότερους λειτουργικούς κραδασμούς και την λιγότερη κοινωνική απαξίωση.                                                                          
Οι Καταναλωτικές Ενώσεις σήμερα, σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, τόσο για την ενημέρωση των πολιτών όσο και για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες, αλλά και την προσφυγή στην δικαιοσύνη αν η προσπάθεια αυτή αποβεί άγονη.                                                                                                                 
Η στάση των τραπεζών στην εξωδικαστική προσπάθεια να βρεθεί λύση στην υπερχρέωση των νοικοκυριών, είναι υπεροπτική και καμιά φορά απάνθρωπη, σε πολίτες με προφανή την δυσκολία αποπληρωμής δανείων και καρτών με τοκογλυφικά επιτόκια, που οι ίδιες αφειδώς έδιναν.                                                                                               
Η προσπάθεια της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ θα συνεχιστεί, με επιχειρήματα και πειθώ, με καλή πρόθεση, με αληθή και αποδεδειγμένα στοιχεία, ώστε και στο στάδιο το εξωδικαστικό να βρίσκεται λύση. Δεν συμφέρει κανέναν όλες οι υποθέσεις να φτάνουν στην δικαιοσύνη.                                                                              
Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει οι τράπεζες, δηλαδή τα στελέχη τους, να γνωρίζουν ότι υπάρχει και η δικαιοσύνη η οποία λειτουργεί και προστατεύει τους πολίτες και θα πρέπει να είναι διαλλακτικές αλλά και λογικές στις απαιτήσεις τους, γιατί γνωρίζουν πως τα επιτόκια που επιβάλλουν είναι σε πολλές περιπτώσεις, πέραν των δικαιοπρακτικών και νομίμων, όπως έχουν αποφανθεί ανώτατα δικαστήρια της Χώρας μας.    
Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι όλοι οι δανειολήπτες «μπαταχτζίδες», υπάρχουν περιπτώσεις υγείας, υπάρχουν περιπτώσεις ανεργίας και αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, ανατροπής των προβλεπόμενων εσόδων που έφεραν πολλούς συμπολίτες μας, σε αδυναμία εκπλήρωσης των συμβατικών τους υποχρεώσεων.                                                             
Οι καιροί ου μενετοί, η ψυχραιμία όλων έχει διαταραχθεί, τα θέλω και τα πιστεύω έχουν καταβαραθρωθεί, η αμηχανία, η αβεβαιότητα για το μέλλον έχει μεγεθυνθεί, η ανέχεια και η κοινωνική ταπείνωση ενδυναμώνει ως φαινόμενο. Όλα αυτά,  δημιουργούν σκέψεις και συνειρμούς πέραν της λογικής, σε πολλές των περιπτώσεων.                                                                                          
Χρειάζεται σήμερα όσο ποτέ, η συσπείρωση των πολιτών–καταναλωτών γύρω από τις Καταναλωτικές Οργανώσεις, και στην περιφέρειά μας, γύρω από την ΕΠΚΑ-ΣΤΕ, ώστε οργανωμένα, επίσημα, και έντιμα, να αντιμετωπίσουμε τον καθημερινό Γολγοθά που βιώνουν πολλοί εκ των συμπολιτών μας.                                                                        
Και προς θεού, να κλείσουν τα αυτιά τους σε πολλούς επιτήδειους, που για όφελός τους δήθεν, θα τους λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και θα σβήσουν όλα τα χρέη τους , έναντι βέβαια μεγάλης  αμοιβής!!!.                                                                   
Προσοχή, η αντιμετώπιση του όποιου χρέους είναι σοβαρή υπόθεση που έχει να κάνει με την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη, δεν την εκχωρούμε σε κανένα.                                                                                                         
Μόνο στα επίσημα όργανα που συμμετέχουν στο δίκτυο εξυπηρέτησης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπως είναι και η Ένωσή μας, με τους νομικούς συμβούλους της και την Ανθρώπινη και ζεστή αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης, στα πλαίσια βέβαια των δυνατοτήτων που μας παρέχει το νομικό πλαίσιο.                                                                                       
Τέλος, χρειάζεται η υπενθύμιση, ότι μετά την νέα αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 όλων των ακινήτων που επισπεύδονται από τα πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές μέχρι 200 χιλ. ευρώ, αλλά και της κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως ποσού το οπλοστάσιο των δανειζομένων αποκτά περισσότερα όπλα.!
                              
ΥΣΤ: Λέω…μήπως, αυτό το μοντέλο πληρωμής χρέους από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως εφαρμόσθηκε δικαστικά στην περίπτωση του συνταξιούχου με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, μήπως θα έπρεπε να ακολουθηθεί και για τις οφειλές τις χώρας μας έναντι των δανειστών της ; Λέω μήπως….!

Χαλκίδα 5-7-2011     
                                                                                      
Γιώργος Μητροπέτρος    
Οικονομολόγος                                                                                                                                          Πρόεδρος της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...