Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

Αποκρατικοποιήσεις …εξπρές

Στο «φουλ» θέτει τη  μηχανή των αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση, καθώς τα περιθώρια για έσοδα προς μείωση του Χρέους ολοένα και στενεύουν, ενώ η τρόικα έχει καταστήσει σαφές στην ελληνική πλευρά ότι θα πρέπει να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα τα οποία εμπεριέχει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.


Έτσι,  το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε επίσημα την αναζήτηση συμβούλων, προκειμένου να πραγματοποιήσει αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Μέσα σε επτά ημέρες, θα πρέπει να βρεθούν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για 7 επιχειρήσεις του δημοσίου. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών κ.Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένται να στείλει μέσα στην εβδομάδα επιστολές -προσκλήσεις στους ευρωπαίους για να συμμετάσχουν στις ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων. 

Όσον αφορά τις… τρέχουσες αποκρατικοποιήσεις, από την πραγματοποίηση των οποίων, η κυβέρνηση αναμένει έσοδα 1,3 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αυτές είναι οι εξής:

1. Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας. Το υπόλοιπο 49% που έχει απομείνει στο δημόσιο (51% κατέχει σήμερα επενδυτική κοινοπραξια) θα πωληθεί στο σύνολο του το αργότερο στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
2. Ελληνικά Ταχυδρομεία. Έρχεται νωρίτερα από ότι φαίνεται η πώληση των ΕΛΤΑ, καθώς με το Μεσοπρόθεσμο είχε προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2012. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η πώληση ποσοστού ακόμα και πάνω από το 40% από το 90% που κατέχει σήμερα το ελληνικό δημόσιο.
3. Περιφερειακά Αεροδρόμια. Επίσπευση έχουμε και για την πώληση του 100% των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει εκποίηση σε δυο φάσεις: η πρώτη στο τρίτο τρίμηνο του 2012 και η δεύτερη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013.
4. Μικροί Λιμένες και μαρίνες. Νωρίτερα έρχεται και η πώληση του 100% των περιφερειακών λιμένων και μαρίνων. Το Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε την πρώτη πώληση στο πρώτο τρίμηνο του 2012 και τη δεύτερη στο δεύτερο τρίμηνο του 2013.
5. Λάρκο. Το εναπομείναν 55,2% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο πωλείται εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους.
6. Μεταλλευτικά δικαιώματα. Αμεσα αναμένεται να γίνει και η πώληση του 100% των μεταλλευτικών δικαιωμάτων, με το Μεσοπρόθεσμο να έχει χρονοδιάγραμμα εκποίησης στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 και στο τρίτο τρίμηνο του 2013.
7. Τραινοσε. Το 100% της επιχείρησης θα περάσει σε ιδιώτες μέχρι τα τέλη του έτους.
Τα επόμενα βήματα…

Τέλος, μετά τον ΟΤΕ, σειρά στις αποκρατικοποιήσεις παίρνουν η πώληση το 40% της ΕΥΑΘ έναντι 80 -100 δις. ευρώ καθώς βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με τη γαλλική Suez, η
επέκταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ για αποκλειστική διαχείριση τυχερών παιγνίων (Πάμε στοίχημα, Λόττο, Τζόκερ, Πρώτο, Κίνο, Προπογκόλ κ.ά.), ενώ ετοιμάζεται η σύμβαση επέκτασης για το Ελευθέριος Βενιζέλος που θα αποφέρει 250 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (34%), ΟΔΙΕ (100%), ΟΛΠ και ΟΛΘ (100%), ΔΕΠΑ (55%), ΕΑΣ κ.λπ., καθώς ο φετινός στόχος φθάνει στα 5 δις. ευρώ από 17 ιδιωτικοποιήσεις.

Επιμέλεια: Βασίλης Βαλαμβάνος
πηγή Α.Π.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...