Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΕΡΑΝ ΕΚΕΙΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ

Η υπόθεση της ανάπτυξης είναι κυρίως υπόθεση των δημιουργικών ανθρώπων, εκείνων που ανοίγουν τους δρόμους της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα. Τέτοιες δημιουργικές πρωτοβουλίες υπάρχουν στον τόπο μας και αποτελούν σημείο αναφοράς για την νέα οικονομία μόνο που δεν αναδεικνύονται. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η επιχειρηματική και επιστημονική προσπάθεια του Λευτέρη Λαχουβάρη και του Θανάση Μαστρογιάννη οι οποίοι δημιούργησαν την Εταιρία «Μανιτάρια Δίρφυς» μία πρωτότυπη και καινοτόμα επιχειρηματική
δραστηριότητα στον τομέα της παραγωγής διαφόρων ειδών μανιταριών τα οποία πέραν της διατροφικής αγοράς αξιοποιούνται στην φαρμακευτική και στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων ενώ διαρκώς διευρύνεται η χρήση τους σε νέες εφαρμογές που αυξάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η παρουσίαση της καινοτόμας επενδυτικής προσπάθειας στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» στο σημερινό φύλλο, της 23ης Ιουλίου 2011 ενίσχυσε τους προβληματισμούς μας για τις υγιείς, σύγχρονες και καινοτόμες επενδυτικές δυνάμεις που δημιουργούν στην Εύβοια αλλά συνήθως παραμένουν στο περιθώριο του τοπικού ενδιαφέροντος αντί να αναδεικνύονται σε πρωτοβουλίες άξιες μίμησης και ενθάρρυνσης.

Η επιχειρηματική καινοτομία, δηλαδή η επένδυση σε τομείς παραγωγής που δεν εντάσσονται στους έως σήμερα συνήθεις και μάλιστα παρακμάζοντες τομείς της τοπικής μας οικονομίας, είναι σε θέση να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης αξιοποιώντας το ντόπιο επιστημονικό προσωπικό στην έρευνα, αλλά και τις δυνατότητες που παρέχει ο ευβοϊκός φυσικός πλούτος ειδικότερα στον τομέα της νέας καινοτόμας αγροτικής οικονομίας. Αρκεί να υπάρξει πληροφόρηση, ενθάρρυνση και υποστήριξη.

Η Εύβοια στερείται ασφαλώς βασικών οδικών υποδομών και τούτο κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι αρκεί για να παραμένουν κλειστοί οι δρόμοι της ανάπτυξης στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Οι υποδομές είναι αναγκαίες για να βελτιώσουν πρωτίστως την ζωή των κατοίκων και των εργαζομένων στην Εύβοια. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι και παγίδα στουθοκαμηλισμού για τους έχοντες την ευθύνη να σχεδιάσουν, να καθοδηγήσουν και να διεκδικήσουν την ευβοϊκή ανάπτυξη. Η προώθηση καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, η συστηματική υποστήριξη και η ανάδειξη των ευκαιριών απαιτεί ηγεσία τόσο στο τοπικό πολιτικό σύστημα όσο και στην κοινωνία των πολιτών που να είναι ικανή να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην νέα οικονομία, να εμπεδώσει την καινοτόμα πρωτοβουλία και κυρίως να κατανοεί την πραγματικότητα του νέου αναπτυξιακού περιβάλλοντος στο οποίο ο τόπος μας πρέπει να επιβιώσει δημιουργικά. Η υπόθεση της ανάπτυξης είναι πολύ πιο σύνθετη και συναρπαστική από τα έτσι και αλλιώς αναγκαία δημόσια έργα.

Γιαυτό αξίζει να αναδεικνύουμε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες όπως του Λευτέρη Λαχουβάρη και του Ευβοιώτη Θανάση Μαστρογιάννη όχι ως φωτεινές εξαιρέσεις αλλά ως φωτεινά παραδείγματα για το πόσα καινοτόμα πράγματα μπορούν να ανθίσουν στον τόπο μας, για το ότι για την Εύβοια υπάρχει δρόμος ανάπτυξης έξω από τους κλειστούς ορίζοντες της παρακμής.

--
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...