Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Λαϊκή συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας :Η τοποθέτηση μας στην εισήγηση για τα κυριότερα προβλήματα της Εύβοιας.

                       Λαμία, 4/7/2011.
Η τοποθέτηση μας στην  εισήγηση για τα κυριότερα  προβλήματα της Εύβοιας.
Η εισήγηση του κ. αντιπεριφερειάρχη περιγράφει ορισμένα από τα σημαντικά προβλήματα της Εύβοιας, αλλά τα αιτιολογεί, τα αναλύει και τα ταξινομεί σύμφωνα με το δικό του πολιτικό κριτήριο.
Είναι επηρεασμένη από τις διαχειριστικές ευθύνες που είχε ο ίδιος και  από τις συγκεκριμένες ευθύνες  των κυβερνήσεων που υποστήριζε και υποστηρίζει.
Η λογική της εισήγησης αντιστοιχεί σε πολιτικές που κινούνται στα  πλαίσια της διαχείρισης του  σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος. Μιλάει για διαφορετική ανάπτυξη από αυτή που χρειάζεται ο λαός. 

Υπολογίζει και υπερασπίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον των κεφαλαιοκρατών. Αφήνει στα χέρια τους την παραγωγική διαδικασία, χωρίς να στέκεται στα προβλήματα της απασχόλησης, του κόστους ζωής και των απολαβών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Στα κοινωνικά δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού που ζει στην περιοχή.
Ασκεί κριτική για την έλλειψη υποδομών στην Εύβοια, αλλά την συνδέει με παραλείψεις ή λαθεμένες εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων. Δεν την  θεωρεί αποτέλεσμα της ταξικής πολιτικής  της κρατικής εξουσίας, παραβλέποντας πως οι όποιες υποδομές γίνονται εκεί που εξυπηρετείται ο σχεδιασμός των κεφαλαιοκρατών και όχι εκεί που χρειάζεται ο λαός.
Το λέμε ξεκάθαρα, αυτή η ταξική πολιτική φταίει για την ρύπανση και την  μόλυνση του υπεδάφους και  των υπόγειων νερών, για την εγκατάλειψη του οδικού δικτύου της Εύβοιας, για τις ΒΙΠΕ και για όλα τα άλλα.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διαφωνεί με την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχου Εύβοιας και σημειώνει : 
Για μας  κύριο ζήτημα είναι η ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων  του νομού, αφού καθοριστούν συγκεκριμένα οι χρήσεις της γης, σύμφωνα με έναν ορισμένο κεντρικό σχεδιασμό που θα παίρνει υπόψη του τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις επιθυμίες του λαού και της Χώρας. Θα καταμερίζει τις παραγωγικές υποχρεώσεις σε κάθε περιοχή, φροντίζοντας να εξασφαλίζει ίδια ή ανάλογα δικαιώματα, δυνατότητες και συνθήκες ζωής στον εργαζόμενο λαό, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του.  
Σε αυτή την βάση, προκύπτει η ανάγκη διαμόρφωσης  των αναγκαίων υποδομών σε κάθε τόπο, που θα διευκολύνουν την παραγωγική διαδικασία αλλά και την διαβίωση των εργαζομένων σε ασφαλές, υγιεινό και οικολογικά προστατευμένο περιβάλλον. 
Αυτή  η διαδικασία δεν μπορεί να τηρηθεί  σε συνθήκες καπιταλισμού, όπου η λογική αναζήτησης του μεγαλύτερου κέρδους  για τους κεφαλαιοκράτες και τα μονοπώλια, οδηγεί στην αναρχία της παραγωγής και στην ουσιαστική έως και πλήρη υποβάθμιση των κριτηρίων λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με το λαϊκό συμφέρον. 
Γι’ αυτό  ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αντιδρά και  προβάλλει την δική της αντίληψη για έναν  άλλο δρόμο ανάπτυξης, με διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων και εξουσία που θα λειτουργεί αποκλειστικά για το καλό των εργαζομένων. Σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τους κεφαλαιοκράτες. 
Είναι ξεκάθαρο. Διαφωνούμε με το πολιτικό περιεχόμενο  και τον προσανατολισμό της εισήγησης, αλλά δεν υποτιμάμε τα προβλήματα που αναφέρονται. 
Α. Διαφωνούμε, κατηγορηματικά, με την αποσπασματική και κατά τόπους πραγματοποίηση μελετών για τις χρήσεις της γης.
Β. Ζητάμε να προστατευθεί ο ορυκτός πλούτος της περιοχής και να αξιοποιηθεί από ενιαίο αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα φορέα.
Γ. Λέμε ναι στις ΒΙΠΕ και τα ΒΙΟΠΑ, εφόσον γίνονται σε επιλεγμένες, μετά από ολοκληρωμένες επιστημονικές μελέτες και έρευνες περιοχές. Εφόσον διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές που διασφαλίζουν το περιβάλλον. Εφόσον το κόστος τους επιβαρύνει αποκλειστικά αυτούς που έχουν τα εργοστάσια.
Δ. Ζητάμε να γίνουν άμεσα ενέργειες για την ουσιαστική βελτίωση ολόκληρου του οδικού δικτύου της Εύβοιας. Να προωθηθούν οι αναγκαίες μελέτες και  η υλοποίηση τους για ασφαλής δρόμους ικανοποιητικής βατότητας και χωρίς διόδια.
Λέμε  ναι στις παρακάμψεις Χαλκίδας, Βασιλικών, Αλιβερίου και Αμαρύνθου. Λέμε ναι  στη σήραγγα στο Άγιο.
Ε. Ζητάμε αρδευτικά έργα στην Εύβοια.
Να ολοκληρωθεί  το φράγμα ΣΕΤΑ-ΜΑΝΙΚΙΑ και η άρδευση  της γύρω περιοχής. Να γίνει και  να αξιοποιηθεί αρδευτικά το φράγμα των Ψαχνών. Να καλυφθούν οι αρδευτικές ανάγκες της Βόρειας Εύβοιας  και της Καρυστίας.
ΣΤ. Ζητάμε τα αναγκαία έργα δασικής προστασίας ύστερα από ολοκληρωμένη μελέτη του χώρου. Το τσιφλίκι του Baker και κάποια άλλα μικρότερα που υπάρχουν στην περιοχή, είναι ντροπή και όνειδος για όλους.
Ζ. Θεωρούμε πολύ σημαντικά και χρήσιμα : Το νέο λιμάνι της Χαλκίδας, έξω από την πόλη. Την ολοκλήρωση των λιμανιών στο Μαρμάρι, στο Μαντούδι, στην Κύμη, στην Αιδηψό, στα Ν. Στύρα και την Σκύρο. Την συντήρηση των λιμανιών Καρύστου και Αλιβερίου. Χρήσιμα θεωρούμε και τα αλιευτικά καταφύγια, που πρέπει να γίνουν σε επιλεγμένες περιοχές, ύστερα από μελέτη.
Η. Ζητάμε νέο νοσοκομείο στην Χαλκίδα. Διατήρηση και αναβάθμιση των νοσοκομείων της Κύμης και της Καρύστου. Ουσιαστική αναβάθμιση του Κ.Υ Ιστιαίας και της Σκύρου. Βελτίωση της λειτουργίας όλων των άλλων Κ.Υ.
Θ. Ζητάμε σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό και τα αναγκαία έργα υποδομής σε κάθε πόλη, χωριό και συνοικισμό. Αντισεισμική προστασία και αντιπλημμυρικά έργα. Επαρκή συγκροτήματα Βιολογικού καθαρισμού παντού. Ολοκληρωμένη μελέτη και καλή κατασκευή - λειτουργία του ΧΥΤΑ, χωρίς καμιά επιχειρηματική συμμετοχή.
 
Σε  καμιά περίπτωση  αυτά τα έργα δεν  πρέπει να γίνουν με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού  τομέα, με συμβάσεις  παραχώρησης και  δάνεια. Δεν πρέπει να επιβαρύνουν τον  λαό και δεν  πρέπει να υποθηκεύσουν το μέλλον του. 
Στην  ίδια λογική, οφείλουμε να συζητήσουμε και για άλλα μικρότερα προβλήματα αλλά και  για ολόκληρη την περιοχή με στόχο τον ενιαίο σχεδιασμό. 
Για μας  καθοριστικό ρόλο θα παίξει η κινητοποίηση του λαού, που πρέπει να αντιλαμβάνεται τις αιτίες ύπαρξης των προβλημάτων του και να τις αντιπαλεύει ξέροντας ποιος είναι μαζί του και ποιος απέναντι. 
Στην  προέκταση της σκέψης αυτής, θέλουμε  να πούμε πως οι κινήσεις και τα λάβαρα της επανάστασης, που κατά καιρούς σηκώνουν κάποια στελέχη  του δικομματισμού, είναι περισσότερο αποπροσανατολιστικά και για την δημιουργία αυταπατών. Δίνουν ένα αγωνιστικό προφίλ, αλλά δεν λύνουν προβλήματα και δεν εξασφαλίζουν καμιά προοπτική. 
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ απευθύνεται στον λαό της Εύβοιας  για να του δώσει  την δική της άποψη  για τα προβλήματα, προβάλλοντας ταυτόχρονα και τις αιτίες τους. 
Στόχος  μας είναι να βοηθήσουμε την ευαισθητοποίηση  και την κινητοποίηση του λαού για όσα  χρειάζεται και του  ανήκουν.
Γι’ αυτό τον καλούμε να εντάξει στην δράση του, καθημερινά, πέρα από την διαμαρτυρία για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των πολιτικών που ακολουθούνται και την διεκδίκηση ικανοποίησης των αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Τις ανάγκες του στον τόπο που ζει.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο να συνταιριάξει τα βήματα του με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και την ΟΓΕ, που δραστήρια και μαχητικά βρίσκονται καθημερινά στο πόδι διεκδικώντας όσα δικαιούται και χρειάζεται ο εργαζόμενος λαός.
ΧΡΟΝΑΣ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ  (ΙΩΑΝΝΑ)

Η επιστολή εστάλη από το συνδυασμό Λαϊκή συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας και δημοσιεύεται αυτούσια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...