Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ;


Άρθρο του Δημήτρη Κατσούλη
Η διαχείριση των απορριμμάτων για την Νότια Εύβοια είναι ένα ακόμη κομβικό ζήτημα στο οποίο δοκιμάζονται διαχρονικά  τα  αντανακλαστικά του τοπικού πολιτικού συστήματος. Για το θέμα αυτό έχω καταθέσει γραπτώς και δημοσίως τις απόψεις και τις προτάσεις μου.
(http://evia2020.blogspot.com/2011/04/blog-post_16.html ΣΕ ΝΕΑ ΒΑΣΗ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ, http://evia2020.blogspot.com/2011/01/blog-post_06.html Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ).  Παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή ότι οι τελευταίες εξελίξεις μάλλον με δικαιώνουν.
Η πρόταση που βρίσκεται στο προσκήνιο για την μεταφορά των απορριμμάτων και την χρήση του ΧΥΤΑ της Χαλκίδας από την διαχειριστική  ενότητα της Νότιας Εύβοιας ανταποκρίνεται στην δική μου πρόταση για την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού και την συνένωση των δύο διαχειριστικών ενοτήτων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας  ενώ για λόγους οικονομίας κλίμακας και μελλοντικής αναδιάταξης του χάρτη των μονάδων επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων η διαχειριστική ενότητα της Βόρειας Εύβοιας θα μπορούσε επίσης να ενταχθεί στην ενιαία  διαχειριστική ενότητα των απορριμμάτων της Εύβοιας. Η γεωμορφική ιδιαιτερότητα του νομού που επιβαρύνει το κόστος των μεταφορών δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για μικρές διαχειριστικές ενότητες όταν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος διαχείρισης αλλά και κατασκευής των έργων θα επιβαρύνει δυσανάλογα τους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας έτσι ώστε η επιβάρυνση από το κόστος μεταφοράς να είναι πλέον  αρκετά υποδεέστερη.
Ο ΧΑΔΑ της Οκτωνιάς  κατά την πρώτη φάση της Αποκατάστασης
Η διαχείριση σε μεγαλύτερες ενότητες επιτρέπει μικρότερο κόστος διάθεσης και επίσης καθίσταται αποδοτικότερη η εφαρμογή διαδικασιών ανακύκλωσης και μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στην υγειονομική ταφή.  Ασφαλώς γίνεται λόγος μόνο για ΧΥΤΥ και  για ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας.


Εξάλλου, οι φορείς διαχείρισης θα συγχωνευτούν σε έναν ανά περιφέρεια. Δηλαδή σε λίγους μήνες στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα συγκροτηθεί και θα λειτουργήσει ένας μόνο ενιαίος Σύνδεσμος για την διαχείριση των απορριμμάτων αντί των πολλών, έναν ανά διαχειριστική ενότητα που προβλεπόταν έως σήμερα. Συνεπώς θα καταργηθεί ο ήδη ανενεργός Σύνδεσμος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Νότιας Εύβοιας.  Η ίδρυση αυτού του Συνδέσμου ήταν μία υπόθεση για την οποία είχα δουλέψει περισσότερο από τον καθένα και πίστευα ότι μπορεί να αποτελέσει έναν πρότυπο φορέα συνεργασίας για την Νότια Εύβοια. Δυστυχώς η εξέλιξη με διέψευσε. Εκτός από το να δώσει κάποιες μελετούλες και να απασχολήσει κάποιον  Τεχνικό Σύμβουλο δεν πέτυχε τίποτε περισσότερο. Ευτυχώς διαλύεται....


Ο ΧΑΔΑ της Αχλαδερής κατά την πρώτη φάση αποκατάστασης
Σήμερα, οι δύο δήμοι, μη υπάρχοντος του Συνδέσμου  οφείλουν να καθορίσουν τους χώρους εγκατάστασης των Σταθμών Μεταφόρτωσης και να επιδιώξουν την  ταχύτερη  δυνατή κατασκευή τους. Νομίζω ότι είναι οικονομικά ορθότερο να εγκατασταθούν δύο μόνο Σταθμοί Μεταφόρτωσης, ένας ανά δήμο. Η επιλογή στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου για την εγκατάσταση δύο Σταθμών δεν φαίνεται να είναι εύστοχη. Αντίθετα χρειάζεται ένας ο οποίος θα εγκατασταθεί κεντροβαρικά. Το κόστος κατασκευής αλλά και διαχείρισής του θα είναι περιορισμένο σε σχέση με την κατασκευή και διαχείριση των δύο.
Κρίσιμο είναι το ζήτημα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, για την λειτουργία των οποίων έχει τιμωρηθεί η Ελλάδα.  Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι στον Δήμο Αυλώνος είχαμε κατορθώσει να αποκαταστήσουμε όλους τους ΧΑΔΑ, συνολικά επτά, με πόρους του Γ΄ΚΠΣ και τελικά του ΕΣΠΑ, με ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού περίπου 450.000 Ευρώ (Προϋπολογισμός Μελέτης: 713.000 Ευρώ). Σε κανέναν άλλο δήμο της Εύβοιας δεν συντελέστηκε παρόμοιας έκτασης έργο στον τομέα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ. Παρέμεινε μόνο  ο ενεργός ΧΑΔΑ του Νεοχωρίου, ο οποίος έκλεισε στις 30 Δεκεμβρίου 2010. Αυτός μαζί με άλλους επτά ενεργούς ΧΑΔΑ της Νότιας Εύβοιας πρέπει να αποκατασταθούν περιβαλλοντικά το ταχύτερο δυνατόν και πάντως εντός του 2011.

Ο ΧΑΔΑ Οκτωνιάς πριν την αποκατάσταση.
Τέτοιες εικόνες έχουν  πλέον εξαφανιστεί από τον Δήμο Αυλώνος
μετά το έργο της Αποκατάστασης των ΧΑΔΑ
 που υλοποιήθηκε το 2008-2009
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

το κείμενο εστάλη από τη σελίδα http://evia2020.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...