Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με θέμα τις πρόσφατες πυρκαγιές στο χωριό Αγιος στη Βόρεια Εύβοια.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς  τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών 


Θέμα: Για τις πρόσφατες πυρκαγιές στο χωριό Αγιος στη Βόρεια Εύβοια. 

  Η πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στο χωριό Αγιος στη Βόρεια Εύβοια, και κατέκαψε πάνω από 2.500 στρέμματα με ελαιόδενδρα και πευκόφυτη έκταση 500 στρεμμάτων. αναδεικνύει τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και φέτος οι δασικές εκτάσεις στην περιοχή. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται η έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας, η ανεπάρκεια υποδομών και πυροσβεστικών μέσων.
  Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής ότι δεν θα αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν, αφού γνωρίζουν ότι για τις ζημιές από τις πυρκαγιές του 2007 που κατέκαψαν την Εύβοια σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της αποζημίωσης η οποία δεν ήταν στο 100% της ζημιάς.
  Απαιτείται  άμεσα να διερευνηθούν οι αιτίες της  πυρκαγιάς και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα πρόληψης, που αντιστοιχούν στον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας της δασώδους περιοχής της βορειοκεντρικής Εύβοιας και η οποία είναι στο "μάτι" μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
  Γεγονός είναι ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης εκδηλώνεται και  στον τομέα της δασοπροστασίας. Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες γιατί η κυβέρνηση  καθυστερεί δραματικά τη χρηματοδότηση  των Δήμων με τα αναγκαία κονδύλια για τον καθαρισμό των δασών, των αγροτικών, δασικών δρόμων, των αντιπυρικών ζωνών. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία, είναι χρόνιο πρόβλημα με βαριές συνέπειες στην κόπωση των ανδρών της πυροσβεστικής και στην κάλυψη των αναγκών της πυρόσβεσης.

  Το  ΚΚΕ απαιτεί την άμεση καταβολή των σχετικών κονδυλίων στους  Δήμους, την κάλυψη των κενών θέσεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας  και την μονιμοποίηση των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών. Απαιτεί την άμεση  καταγραφή των ζημιών και την  100% αποζημίωση των πληγέντων. 

  ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε,
  Να  καταβληθούν άμεσα τα σχετικά  κονδύλια στους Δήμους για τον  καθαρισμό των δασών, των αγροτικών, δασικών δρόμων, των αντιπυρικών  ζωνών.
  • Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες, με πλήρη αποζημίωση με αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για να μην καταπατηθούν οι καμένες εκτάσεις.
  • Να προχωρήσουν στη δημιουργία ενιαίου καλά στελεχωμένου και εξοπλισμένου μηχανισμού δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην πλήρη, σταθερή εργασία των εποχικών πυροσβεστών, τους οποίους η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εμπαίζουν πολλά χρόνια.

Οι βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος
Γιώργος Μαυρίκος
Θανάσης Παφίλης


εστάλη από βουλευτή του ΚΚΕ Ευβοίας και δημοσιεύεται αυτούσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...